Nedoceněné luštěniny


Hrách, čočka, fazole - jedním slovem luštěniny. V naší kuchyni patří bohužel mezi neprávem opomíjenou potravinu, která se na talířích objevuje jen zřídka. Přitom byly nezbytnou součástí jídelníčku našich předků. 

Proč je tedy konzumujeme tak málo? 

Důvodem může být třeba neblahá vzpomínka na školní jídelny a jejich kulinární přípravu luštěnin. Vadit nám může také zvýšená nadýmavost. Tomu se ale dá předejít. Existuje několik způsobů, jak snížit tyto nepříjemné projevy. Luštěniny bychom před jejich přípravou měli dostatečně dlouho namáčet. Nadýmavé látky se ve vodě rozpustí a proto před vařením slijeme vodu, ve které se namáčely a vaříme je ve vodě čisté. Další možnost snížení nadýmavosti je přidat k nim různé koření, například saturejku, majoránku, koriandr nebo tymián. Solit bychom měli až po uvaření, jinak jejich slupka ztvrdne a budou hůře stravitelné. Nejlépe stravitelné jsou fazole adzuki a mungo, červená čočka a žlutý hrách. 

Proč jsou luštěniny důležité? 

Pro naši výživu jsou ceněny hlavně kvůli vysokému obsahu bílkovin (až 25 %) a nízkému obsahu tuku. Jsou vhodné pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi. Najdeme v nich také hodně vlákniny a minerálů, jako např. vápník, hořčík, železo, zinek a draslík. Z vitamínů jsou zastoupeny především vitamíny skupiny B, které náš organismus nezbytně potřebuje pro správnou funkci. Jejich nedostatek způsobuje únavu, nespavost, padání vlasů ale i deprese. Kromě jiného luštěniny také snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají regulovat funkce střev a preventivně působí proti civilizačním chorobám. 

Luštěniny v kuchyni 

Kromě známé hrachové kaše nebo fazolové polévky je můžeme využít také jinak. Naučme se je přidávat v malém množství do různých hlavních jídel, jako jsou guláše, nákypy, karbanátky nebo polévky. Výborné jsou také v salátech nebo připravené jako pomazánky. 

Kdy nejíst luštěniny 

Nejsou vhodné pro lidi trpící dnou, při onemocnění žlučníku nebo slinivky. Vyloučit z jídelníčku by je měli nemocní s hepatitidou, cirhózou nebo ti, kteří musí držet dietu kvůli salmonelóze. Rovněž nastávající nebo kojící maminky by je neměly konzumovat příliš často.
přidejte na:
Jana Smidži

12. 10. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář