Nemůžete si dopřát šálek horké kávy? Nevadí! Našli jsme pro vás 5 šikovných alternativ!

Potřebujete omezit nebo úplně vyloučit kávu ze své denní rutiny? Nevadí. Dali jsme si práci a našli jsme hned pět alternativ kávy, které budou navíc prospěšné pro vaše tělo.

ŠPALDOVÁ KÁVANemůžete si dopřát šálek horké kávy? Nevadí! Našli jsme pro vás 5 šikovných alternativ!

První alternativa kávy se ukrývá v podobě špaldy. Tato na první pohled nezajímavá obilovina je plná vlákniny, vitaminů (B1, B2, B3) a minerálů, díky čemuž se skvěle hodí ke každodenní konzumaci. Pitím špaldové kávy nijak nezatížíte své zdraví, naopak jej ještě posílíte.

Z obilných náhražek má asi nejméně výraznou chuť a proto se hodí i pro ty, kteří s nekávovými produkty nemají moc zkušeností. Špaldovou kávu mohou pít i lidé s alergií na lepek, nikoliv však ti, kteří trpí celiakií (pro ty je kávy samozřejmě nevhodná).

MELTA

Druhá alternativa kávy je vyrobena z kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Skvěle chutná v kombinaci s mlékem nebo smetanou. Melta byla v českých zemích vyráběna od 60. let minulého století a nesla si vysoké oblíbenosti u našich babiček.Nemůžete si dopřát šálek horké kávy? Nevadí! Našli jsme pro vás 5 šikovných alternativ!

Melta ale kromě nízké ceny obsahuje i celou řadu užitečných látek. Snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje funkci střev a podporuje správné trávení. Vysoký obsah inulinu (rozpustné vlákniny) navíc pomáhá udržovat krevní cukr pod dohledem a přispívá ke zdraví střevního ústrojí.

Stejně jako špaldová káva, tak i melta není vhodná pro lidi trpící celiakií (obsahuje lepek).

AJURVÉDSKÁ KÁVA

Třetí alternativa kávy je vyrobena primárně z čekanky, kterou doplňují pouze ajurvédské byliny. Ajurvédská káva stimuluje zažívání, ale má také široké účinky na lidské tělo (vždy záleží na doprovodných bylinkách). Objednat tak můžete ajurvédskou kávu na spánek, povzbuzení nebo zrychlení metabolismu.

Ajurvédská káva je bezlepková a mohou jí konzumovat i celiaci.

ŽALUDOVÁ KÁVA neboli ŽALUDOVKANemůžete si dopřát šálek horké kávy? Nevadí! Našli jsme pro vás 5 šikovných alternativ!

Skvělou alternativou k obilným kávovým nápojům může být žaludovka. Ta je vyrobena ze žaludů a obsahuje pořádnou porci vitaminů a minerálů. 

Přes své skvělé složení (je vhodná i pro celiaky) má však dosti specifickou chuť, která se od výše zmíněných nápojů dost liší (není hořká, ale jde cítit po spálenině). Pokud se ale přes tento mírný nedostatek přenesete, dostanete do rukou mocný, zdraví prospěšný, nástroj. 

ZELENÁ KÁVANemůžete si dopřát šálek horké kávy? Nevadí! Našli jsme pro vás 5 šikovných alternativ!

Zelená káva se stala obrovským trendem několika posledních let. Oproti svým předchůdcům se jedná o opravdová kávová zrna v nepraženém stavu, díky čemuž si uchovávají celou řadu pozitivních látek. Zelená káva dodává energii a zrychluje metabolismus, podporuje správnou funkci srdce a udržuje bezproblémový krevní oběh.

I přes své pozitivní benefity se ale stále jedná o kávu, která obsahuje kofein. Mnoho lidí se mylně domnívá, že se svými blahodárnými účinky žádný nemá, opak je ale pravdou. Zelená káva má dokonce víc kofeinu než klasická! Od svého praženého sourozence se ve výsledku liší převážně v jemné chuti a výše zmíněních pozitivních účincích. 

 

přidejte na:
Šéfredaktor

21. 09. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář