Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Není ocet jako ocet


Když se řekne ocet, všichni víme, o čem je řeč. Používá se už po celá staletí. Do našich spižíren neodmyslitelně patří stejně jako mouka, cukr nebo olej. Je výbornou chuťovou přísadou při přípravě různých pokrmů a pomocníkem při konzervování zeleniny. Znáte i jeho další využití? Skvěle vám poslouží jako přírodní dezinfekční prostředek, který je mnohdy účinnější, než drahé čistící přípravky.Vyznačuje se také dobrými léčivými vlastnostmi, které využívali již naši předkové. Ocet se vyrábí oxidací tekutin, které obsahují alkohol. Vzniká v průběhu dvou kvašení - alkoholového a octového. U prvního se cukr mění v alkohol, při druhém alkohol na kyselinu octovou. 

Nejběžnější druhy octa 

Existuje samozřejmě celá řada octů. Odlišují se chutí a vůní, podle toho, z čeho jsou vyrobeny. U nás jsou nejpoužívanější tři druhy - kvasný lihový ocet, vinný ocet a jablečný ocet. Lihový ocet se získává z žita, brambor nebo cukrové řepy. V mnoha domácnostech se používá jako koření, konzervační činitel, lék i čistící prostředek. Ke konzervaci a dezinfekci je nejvhodnější, ale k dochucování raději použijeme vinný nebo jablečný ocet. Vinný ocet vzniká z bílého nebo červeného vína a nejvíce je rozšířen ve Středozemí. Je vhodný pro všestranné použití v kuchyni, ideálně do salátů, omáček, marinád nebo dresingů. Kromě toho je výborným přírodním prostředkem proti plísním a bakteriím. Zklidňuje průjmy, tiší bolesti hlavy, dezinfikuje různé štípance a škrábance. Jablečný ocet se připravuje zkvašením jablečné šťávy. Sám o sobě představuje vydatný zdroj vitamínů a minerálů, především vápníku, hořčíku, sodíku či železa. Odstraňuje toxiny z těla, podporuje imunitu, pomáhá při revmatismu a dně, čistí lymfatické uzliny a pozitivně působí na srdce a cévy. V neposlední řadě příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a pomáhá při hubnutí. V kuchyni se využívá podobně jako vinný ocet a jako ochucovadlo do různých pokrmů. Kromě toho vám kterýkoliv ocet skvěle vyčistí celou domácnost. Odmastí radiátory, digestoře, naleští okna a zrcadla, odstraní pachy z lednice, poradí si s odolnými skvrnami,vybělí prádlo a poslouží vám dokonce i místo aviváže. 

To jsme zdaleka nevyjmenovali vše, co dokáže obyčejný ocet. Zlepší vám taky náladu a dodá energii. Stačí před každým jídlem vypít malou skleničku vody s jablečným octem. Ten obsahuje enzymy, které předcházejí vyčerpání. Budete se potom cítit svěží a plní energie.

Fotogalerie

Jana Smidži

02. 09. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře