Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Netradiční vánoční saláty


Máte svůj osvědčený rodinný recept na vánoční bramborový salát? Připravujete ho rok co rok? Chtěli byste letos vyzkoušet něco jiného a třeba i zdravějšího? Vždyť salát nemusí být jenom klasický s množstvím majonézy. I tak jsou vánoční svátky zátěží po naše zažívání a linii. Ze všech těch dobrot zbytečně nabereme několik kilogramů, kterých se pak těžko zbavujeme. Zkuste si letos připravit dietnější, ale stejně chutný salát. Dáme vám několik tipů. 

Bramborový salát se šunkou a řapíkatým celerem 

Budeme potřebovat: 750 g brambor, 4 vejce, 2 řapíky celeru, 2 šalotky, 2 mrkve 1 jablko, 200 g sterilovaného hrášku, 150 g šunky, 4 kyselé okurky, lžičku dijónské hořčice, sůl, pepř, kysanou smetanu nebo jogurt. 

Brambory uvaříme ve slupce, vychladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer také uvaříme a nakrájíme. Smícháme brambory se všemi surovinami nakrájenými na drobno, ochutíme hořčicí, solí, pepřem a přimícháme kysanou smetanu nebo jogurt. Necháme vychladit. 

Salát z brambor a čerstvé zeleniny 

Připravíme si: 1 kg brambor, 1 čerstvou salátovou okurku, 3 papriky (různé barvy), nakládané žampióny, svazek ředkviček, 2 rajčata, jogurt, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 2 vejce natvrdo, sůl, pepř, zelenou petrželku. 

Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme ostatní zeleninu také nakrájenou na kostičky, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a přidáme jogurt. Ozdobíme vejci nakrájenými na měsíčky a zelenou petrželkou.

Salát s vejci a bylinkami

Ingredience: 750 g brambor, 2 dl jogurtu nebo kyselého mléka, 2 vejce natvrdo, dijónská hořčice, pažitka, jarní cibulka nebo řeřicha, sůl, pepř. 

Žloutky z uvařených vajec utřeme s hořčicí, přidáme jogurt nebo kyselé mléko. Pak přimícháme pažitku, cibulku nebo řeřichu (případně všechno). Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky a promícháme s připravenou omáčkou. Zdobíme sekaným bílkem. 

Tak co, zůstanete u tradice nebo připravíte letos na Vánoce něco jiného? Ať už se rozhodnete jakkoliv, v každém případě vám přeji příjemné svátky plné těch nejlepších lahůdek.


Fotogalerie

Jana Smidži

18. 12. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře