Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Sýr niva

Nejcennější je na nivě plíseň Penicillium roqueforti. Ušlechtilá plíseň se pěstuje na obilných zrnech, má šedozelenou barvu a nijak nevoní.

Kvalita sýru nespočívá jen v kvalitním mléce, ale i ve způsobu zpracování. Základní surovina pro výrobu sýra je pasterované plnotučné mléko, do kterého se přidává ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti, sýřidlo, mlékařskou kulturu a sůl.

Samotná výroba nivy probíhá ve speciálních výrobnících, vzniklá sýřenina se pak vylévá do nerezových stolů, kde se pak odděluje syrovátka, sýřenina se promíchá a plní do kulatých nerezových forem. Vytvarované bochníky se nechají odkapat, pak se nasolují v solné lázni a nakonec se propichují, aby se vytvořily průduchy nezbytné pro růst plísně. Sýry se uloží na speciální korýtka a ve zracím sklepě, kde je udržovaná přesná vlhkost a teplota, dozrávají po dobu čtyř až pěti týdnů.

Zdroj: magazín albert, www.aktualne.cz

Fotogalerie

veka

14. 06. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře