Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Nová kniha JEZTE ČESKY

Rádi bychom vám představili knižní novinku Jezte česky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Tato kniha vychází z každodenního života a je pro každodenní život zase určená. Nabídne vám zajímavosti o původních surovinách, které jsou běžně k sehnání, a přesto je moc nepoužíváme. Vaření v podání Jany Vašákové rozhodně neznamená nudu! Recepty mají šmrnc, tradiční jídla díky nim dostávají nový švih. A fotky? Krása je opět v jednoduchosti, to dokazuje Zdena Skokanová N. za objektivem! Tuhle knížku je radost číst, je radost se na ni dívat a je radost podle ní i vařit.

61328_medium

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

Dobrá kuchařka je jako droga – způsobí návyk, kterého se jen tak nezbavíte. Má totiž několik funkcí. Můžete si v ní číst, jen tak listovat, prohlížet si fotky a obrázky, vařit podle ní nebo v ní hledat inspiraci. A najdete v ní i mnoho informací, které se vám budou hodit z hlediska zdravého životního stylu. Pokud jsme v Česku, měli bychom v naší kuchyni využívat hlavně české a kvalitní suroviny a možná si připomenout i ty, na kterých jsme si dříve pochutnávali, ale dnes z našich spíží a ledniček vymizely. Pak třeba nebude vadit, když občas zhřešíte nějakou sladkostí či jinou dobrotou. Hlavně, když vás vaření bude bavit a když bude chutnat celé rodině u společného stolu.

Pojďme se řídit podle přírody a využívat množství surovin, které máme nadosah. Jakmile začne jaro, je radost vařit. Léto a podzim nám naservírují nespočet možností a v zimě si můžete připravovat třeba husté horké polévky. Je mnoho surovin, se kterými je možno pracovat, a tato kniha vám tohle tajemství s chutí poodhalí.

Fotogalerie

Šéfredaktor

28. 09. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře