Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Nová kuchařka pro báječné tchýně

Kuchařka pro báječné tchýně je pro ženy, které se, tak jako autorka, v den svatby svého dítěte staly tchyněmi. Dnes už dobře ví, že dospívající děti musíme včas pustit do života, aby se k nám mohly s láskou vracet – a pokud s sebou přivedou i své partnery, tím líp. Ať už si zasloužíte titul „Tchyně roku“, anebo se jí teprve chcete stát – tato kniha je určena přesně Vám. Najdete v ní spoustu receptů na dobré moučníky či na jídla, která jsou nenáročná na suroviny i na čas – ideální ve chvíli, kdy se mladí objeví nečekaně!

O autorce

PhDr. Helena Chvátalová je redaktorka, bývalá šéfredaktorka časopisu Děti a my a scénáristka. Je autorkou knih Jak se žije dětem s postižením, Malá povzbuzení pro mámy a táty, 300 rad pro první rok s dítětem a spoluautorkou několika dalších knih. Dvakrát získala 1. cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany v kategorii děl písemně publikovaných. Zabývá se také osobnostním rozvojem, absolvovala dvouletý výcvik rodinných konstelací.Je jedenatřicet let vdaná, má dvě dospělé dcery, dva zetě, zatím jediného vnoučka a čtyři kočky.

Ukázka z knihy

59565_mediumKdyž jsem před několika lety připravovala pro Českou televizi do cyklu Čas pro rodinu scénář na téma „rodina a sekty“, vyprávěla mi jedna maminka, která se natáčení účastnit nechtěla, prý „aby to nezakřikla“, tento příběh: Její jediný syn, třiadvacetiletý, úspěšný student medicíny, „takový hodný kluk“ podlehl lákání jedné sekty. Podle jejích pokynů odjel kamsi do ciziny a oženil se tam s dívkou, která mu byla vybrána. Matka byla zděšená, roztrpčená a zoufalá.

Asi po roce, během kterého o synovi vůbec nic nevěděla, u ní zazvonil zvonek – a když otevřela, stál na prahu její syn se svojí ženou. „Viděla jsem veliké hnědé oči té neznámé dívky a četla v nich jedinou otázku: Vyhodíš mě?“ vyprávěla ta maminka. „Stála jsem tam chvíli jako solný sloup a najednou slyším sama sebe, jak říkám: Tak pojďte dál, děti, zrovna jsem upekla jahodový koláč.“

Tento příběh – asi jako jeden z mála, do kterého zasáhla sekta – skončil až neuvěřitelným happyendem. „Když jsem od sebe pustila pocit zklamání a roztrpčení z toho, jak ke sňatku mého syna došlo, musela jsem přiznat, že jeho žena je pro něj tou nejlepší partnerkou, že se k sobě skvěle hodí. Se snachou jsme si hodně porozuměly a mým dětem se podařilo (přestože jsem na ně nejen nenaléhala, ale ani o tom s nimi nemluvila) se ze sekty uvolnit. Dnes jsem už dvojnásobnou šťastnou babičkou, bydlíme s dětmi v jednom městě blízko sebe a jsme v pohodě,“ končila svoje vyprávění.

Vzpomínám si, jak jsem byla z toho příběhu dojatá – ale přesto jsem se stačila zeptat, jakýže jahodový koláč to tenkrát měla zrovna upečený. Když mi to pověděla, zjistila jsem, že patří i v naší rodině k těm oblíbeným. U nás se mu prozaicky říká politá buchta. Kdykoli ho od té doby peču, tak si na tuto moudrou tchyni vzpomenu – a v duchu jsem tento opravdu chutný moučník přejmenovala na koláč smíření. Takovým „koláčem smíření“ můžou být ale jakékoli dobré řezy, které upečete s úmyslem, podat někomu ruku ke smíření …

Helena Chvátalová: Kuchařka pro báječné tchyně. Formát 172 x 240 mm, pevná vazba, mnoho barevných fotografií, 224 stran, 399 Kč

www.smartpress.cz

Fotogalerie

Smart Press

25. 11. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře