Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Jahodový koláč smíření

Jahodový koláč smíření
Obtížnost: Rating Rating Rating Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 40min , Čas vaření: 50min
Celkový čas: 1h 30min , porce

4891 kalorií, 21.0g cukrů, 242.0g tuků, 73.0g bílkovin

Příprava

Žloutky z pěti vajec, cukr, tuk a strouhanou citrónovou kůru třeme v misce elektrickým ručním šlehačem (v původním receptu mé babičky stojí „půl hodiny třít!“ – myslí se ručně, elektrickým šlehačem to jde mnohem rychleji). Pak přidáváme po troškách mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva, střídavě se „šplíchanci“ mléka. Když je mouka a mléko spotřebováno, lehce vmícháme sníh z pěti bílků.
Pekáč vyložíme pečicím papírem (nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, přebytek mouky vyklepeme) a vlijeme těsto.
Pečeme při 180°C, až bude koláč od okrajů odpadávat. Zda je těsto upečeno, zkontrolujeme vpíchnutím grilovací jehly nebo párátka – pokud je vytáhneme suché, je upečeno.
Po úplném vychladnutí poklademe koláč čerstvými jahodami (v zimě je možné použít i mražené nebo kompotové, vždy okapané) nebo jiným ovocem.
Nakonec připravíme „želé“ ze šťávy a pudinku a ještě horkým celý koláč polijeme tak, aby všechno ovoce bylo zalité. Potom koláč necháme zcela vychladnout.
Pak už jen krájíme, pochutnáváme si, užíváme si, smiřujeme se apod.

Bulb Tip k receptu

Množství pudinku záleží na tom, jak velký máme pekáč a jak vysokou vrstvu želé si chceme dopřát. Abych měla jahody na velkém pekáči celé zalité, dělám želé ze tří pudinků a odměřuji o trochu méně než 1,5 litru tekutiny. Když dávám na upečené těsto plátky banánu nebo kiwi,stačí ze dvou pudinků a 1 litr tekutiny. Na tři pudinkové prášky připravíme tedy o malinko méně než 1,5 l tekutiny (aby pudink spolehlivě ztuhl, je lepší dát o trochu méně tekutiny, než je uvedeno na sáčku) zhruba v poměru 2 : 3, tedy 2 díly vody, 3 díly šťávy, nebo naopak 3 : 2, tedy 3 díly vody, 2 díly šťávy, pokud chcete želé méně chuťově výrazné. My preferujeme šťávu citrónovou, moje maminka zase někdy do vody vymačká přiměřené množství čerstvé citrónové šťávy a podle chuti přisladí), do toho zamícháme 3 vanilkové (je možné i banánové) pudinkové prášky a uvaříme jako klasický pudink.

Smart Press

23. 11. 2011, Recept navštíven: 1882x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Mléčný jahodový koktejl

Mléčný jahodový koktejl

Do mixéru vhodíme jahody, cukr, 100 ml mléka a důkladně rozmixujeme. Přidáme zbytek mléka a promícháme.

Rychlý jahodový koláč

Rychlý jahodový koláč

Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich s cukrom, po lyžiciach pridávame teplú vodu, preosiatu múku s prá...

Kynutý jahodový koláč s drobenkou

Kynutý jahodový koláč s drobenkou

Z mléka, lžičky krystalového cukru a droždí připravíme kvásek. Máslo, žloutky a 1 lžíci moučkového cukru vy...

Letní jahodový koláč

Letní jahodový koláč

Změklé máslo utřeme s cukrem do hladkého krému, do kterého zapracujeme tvaroh. Jahody podélně rozpůlíme. Ko...

Jahodový koláč smíření

Jahodový koláč smíření

Žloutky z pěti vajec, cukr, tuk a strouhanou citrónovou kůru třeme v misce elektrickým ručním šlehačem (v p...

Zobrazit všechny podobné recepty k Jahodový koláč smíření Link-arrow

Přidat recenzi
Přidat komentář

Facebook komentáře