Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Jahodový koláč smíření

Obtížnost Čas přípravy
40min
Čas vaření Celkový čas Porce
50min 1h 30min
Nutriční hodnoty
4891 kalorií 21.0g cukrů 242.0g tuků 73.0g bílkovin

Příprava

Žloutky z pěti vajec, cukr, tuk a strouhanou citrónovou kůru třeme v misce elektrickým ručním šlehačem (v původním receptu mé babičky stojí „půl hodiny třít!“ – myslí se ručně, elektrickým šlehačem to jde mnohem rychleji). Pak přidáváme po troškách mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva, střídavě se „šplíchanci“ mléka. Když je mouka a mléko spotřebováno, lehce vmícháme sníh z pěti bílků.
Pekáč vyložíme pečicím papírem (nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, přebytek mouky vyklepeme) a vlijeme těsto.
Pečeme při 180°C, až bude koláč od okrajů odpadávat. Zda je těsto upečeno, zkontrolujeme vpíchnutím grilovací jehly nebo párátka – pokud je vytáhneme suché, je upečeno.
Po úplném vychladnutí poklademe koláč čerstvými jahodami (v zimě je možné použít i mražené nebo kompotové, vždy okapané) nebo jiným ovocem.
Nakonec připravíme „želé“ ze šťávy a pudinku a ještě horkým celý koláč polijeme tak, aby všechno ovoce bylo zalité. Potom koláč necháme zcela vychladnout.
Pak už jen krájíme, pochutnáváme si, užíváme si, smiřujeme se apod.

Bulb Tip k receptu

Množství pudinku záleží na tom, jak velký máme pekáč a jak vysokou vrstvu želé si chceme dopřát. Abych měla jahody na velkém pekáči celé zalité, dělám želé ze tří pudinků a odměřuji o trochu méně než 1,5 litru tekutiny. Když dávám na upečené těsto plátky banánu nebo kiwi,stačí ze dvou pudinků a 1 litr tekutiny. Na tři pudinkové prášky připravíme tedy o malinko méně než 1,5 l tekutiny (aby pudink spolehlivě ztuhl, je lepší dát o trochu méně tekutiny, než je uvedeno na sáčku) zhruba v poměru 2 : 3, tedy 2 díly vody, 3 díly šťávy, nebo naopak 3 : 2, tedy 3 díly vody, 2 díly šťávy, pokud chcete želé méně chuťově výrazné. My preferujeme šťávu citrónovou, moje maminka zase někdy do vody vymačká přiměřené množství čerstvé citrónové šťávy a podle chuti přisladí), do toho zamícháme 3 vanilkové (je možné i banánové) pudinkové prášky a uvaříme jako klasický pudink.


Přidat na Pinterest
Smart Press

23. 11. 2011, Recept navštíven: 2213x


Přidat recenzi
Přidat komentář

Facebook komentáře