Jahodový koláč smíření
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Žloutky z pěti vajec, cukr, tuk a strouhanou citrónovou kůru třeme v misce elektrickým ručním šlehačem (v původním receptu mé babičky stojí „půl hodiny třít!“ – myslí se ručně, elektrickým šlehačem to jde mnohem rychleji). Pak přidáváme po troškách mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva, střídavě se „šplíchanci“ mléka. Když je mouka a mléko spotřebováno, lehce vmícháme sníh z pěti bílků.
Pekáč vyložíme pečicím papírem (nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, přebytek mouky vyklepeme) a vlijeme těsto.
Pečeme při 180°C, až bude koláč od okrajů odpadávat. Zda je těsto upečeno, zkontrolujeme vpíchnutím grilovací jehly nebo párátka – pokud je vytáhneme suché, je upečeno.
Po úplném vychladnutí poklademe koláč čerstvými jahodami (v zimě je možné použít i mražené nebo kompotové, vždy okapané) nebo jiným ovocem.
Nakonec připravíme „želé“ ze šťávy a pudinku a ještě horkým celý koláč polijeme tak, aby všechno ovoce bylo zalité. Potom koláč necháme zcela vychladnout.
Pak už jen krájíme, pochutnáváme si, užíváme si, smiřujeme se apod.
Tip k receptu
Množství pudinku záleží na tom, jak velký máme pekáč a jak vysokou vrstvu želé si chceme dopřát. Abych měla jahody na velkém pekáči celé zalité, dělám želé ze tří pudinků a odměřuji o trochu méně než 1,5 litru tekutiny. Když dávám na upečené těsto plátky banánu nebo kiwi,stačí ze dvou pudinků a 1 litr tekutiny. Na tři pudinkové prášky připravíme tedy o malinko méně než 1,5 l tekutiny (aby pudink spolehlivě ztuhl, je lepší dát o trochu méně tekutiny, než je uvedeno na sáčku) zhruba v poměru 2 : 3, tedy 2 díly vody, 3 díly šťávy, nebo naopak 3 : 2, tedy 3 díly vody, 2 díly šťávy, pokud chcete želé méně chuťově výrazné. My preferujeme šťávu citrónovou, moje maminka zase někdy do vody vymačká přiměřené množství čerstvé citrónové šťávy a podle chuti přisladí), do toho zamícháme 3 vanilkové (je možné i banánové) pudinkové prášky a uvaříme jako klasický pudink.
Smart Press23. 11. 2011
Ingredience
- 1 - 1,5 l šťávy podle chuti
- 5 vajec
- 250 g tuku (máslo nebo Hera)
- 300 g cukru moučka (to je v původním receptu po mojí babičce, já dávám o něco méně
- 400 g polohrubé mouky
- 400 g jahod čerstvých nebo mražených (případně jiného ovoce)
- 250 ml mléka
- 2-3 sáčky vanilkového pudinku
- 1/2 prášku do pečiva
- citronová kůra (z chemicky neošetřeného citrónu)