Nízká kvalita pečiva prodávaného v obchodech žene stále víc lidí k pečení vlastního chleba. Ale vyrobit vlastní kvásek není jednoduché a s hotovým se každý pekař jen tak nepodělí. Proto vznikla iniciativa, ve které si lidé snaží pomoci navzájem sami.
Nápad "vystavět" síť domácích pekařů, kteří jsou ochotni svůj kvásek sdílet, vznikl vlastně náhodou.
Blogerka s nickem Maškrtnica zveřejnila postup, jak zjednodušit práci s žitným kváskem tak, aby se vynechalo jeho pracné třístupňové krmení. Autor kulinářského blogu pan Cuketka její návod doplnil o recept na klasickou českou šumavu a přidal diagramy naznačující, jak v praxi vypadá "koloběh" kvásku od skladování až po konečný produkt.
Jde o to, že v lednici můžete mít schovaný kousek kvásku, který tam vydrží "hibernaci" týden až deset dní. Kdykoliv se chystáte péct, jen ho namícháte s moukou a vodou a necháte přes noc oživit. Pak si kousek zase schováte a ze zbytku pečete tak, jak jste zvyklí. Tak si pohodlně uchováte kulturu zase až do dalšího pečení.
"Ale rozhodně to není můj vynález. Jen jsem si tento systém vyladila pro domácí pečení, tedy nastudovala literaturu, abych pochopila, jak se kvasinky chovají. A zkoušela i metody ostatních domácích pekařů," říká Maškrtnica.
Pod článkem se rozpoutal diskusní hurikán, kde si lidé začali vyměňovat kontakty, aby se dostali k pravému kvásku. Metoda Maškrtnice má totiž jedinou nevýhodu: potřebujete startovací dávku, ze které už si kvásek množíte podle svých potřeb.
Ne každý je totiž schopný vypěstovat si kvásek od úplného začátku. Jak to dopadlo, když jsem se o to pokoušel, si můžete přečíst na stránkách hobby.idnes.cz
A zjistilo se například, že ne v každém pekařství jsou ochotni vám trochu kvásku věnovat nebo prodat. I když kváskový chléb pečou, nechtějí se připravovat o potenciální zákazníky.
To vybudilo Martina Kuciela (alias pana Cuketku) k založení domény Pečempecen.cz, kde si můžete podle svého bydliště najít nejbližšího nadšence, který je ochoten se o svůj kvásek podělit. A o tom, že kvásek je skvost opečovávaný s láskou, svědčí, že jim domácí pekaři něžně říkají křestními jmény, například Josefínka nebo Karel.
Až si osvojíte práci s kváskem a vypěstujete pořádného chlapíka, můžete své znalosti poslat dál a přidat si i svoji šipečku do mapy. Připojte se ke komunitě milovníků pravého chleba. Tentokrát to nebude virtuální internetové přátelství, setkávejte se doopravdy a povídejte si o svých kváscích a tajemství pečení chleba.
zdroj: hobby.idnes.cz