Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Novinky z Gastro Hradec

14. dubna se uskutečnil 16. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění GASTRO HRADEC, během kterého proběhla soutěž ve vyřezávání zeleniny a ovoce  GASTRO HRADEC CARVING CUP. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích a na první letošní klání přijelo 40 řezbářů.

V předem připravených kompozicích u dospělých (kat. Z1) nikoho na pochybách nenechala Anna Strnadlová. Její kompozice obsahovala tradičně jemné květy a zároveň malé sošky, na kterých pracovala 14 dní. Druhý skončil Michal Cominardi, třetí Martin Šrejber, jenž si stejně jako vítězka loni dovezl zlato z Culinary World Cup v Lucembursku.

V kat. juniorů u kompozic letos poprvé mohly školy využít možnosti nasadit na práci až 3-členné týmy. Ale nakonec všechny překvapila Eliška Vostalová z HŠ Třebíč (viz fotogalerie), která kompozice splňující i 3D motiv vyřezala sama. Za ní ve zlatém pásmu skočila trojice z ISŠ Valašské Meziřící (Radek Vrána, Michaela Beerová a Jíří Sommer), na třetím Junior Carving Team Polička (Ladislav Pakosta - viz fotogalerie, Ladislav Votroubek a Luděk Soukup).

V další novince sprintu s určenými surovinami a limitem pro ně (kat.Z4) zvítězila další třebíčská studentka Lenka Sklenářová. Na dalších medailových pozicích skončil Jiří Chalupník z Poličky a Marika Podešvová z Valašského Meziříčí.

Vrcholem bylo nominační klání v kat. Z3 – Koš surovin v limitu 3 hod, kde se rozhodovalo o čtvrtém nominačním místě pro ČR na nadcházejícím Mistrovství Evropy v Německu. Jistotu účasti už měli tři řezbáři na základě výsledků z minulého roku. Přesto dva z nich brali tuto soutěž jako první ostrý trénink a nakonec obsadili druhé a čtvrté  místo – Eliška Vostalová a Martin Šrejber. Do Lipska se vítězstvím prořezal Ladislav Pakosta, když zvítězil se svojí kompozicí na téma láska. Třetí příčku v Z4 obsadil Jan Hajný.

Účast na ME je otevřená i dalším řezbářům, od 1. 5. do 30. 6.  je druhé kolo přihlášek, kde už není omezení  pro stát. V případě většího zájmu budou rozhodovat předchozí výsledky na světových soutěžích. Šanci na start mají i další řezbáři z Čech a Slovenska.

V Hradci Králové se poprvé představil loni nově vytvořený CZECH – SLOVAK CARVING TEAM, který má nyní 18 řezbářů z ČR a SR a jeho cílem je reprezentovat na vrcholných akcích v Evropě. Mezi členy jsou jak zkušení, tak mladé naděje. Velkým talentem poslední doby, který vše v Hradci 100% potvrdil v obou kategoriích, je bezesporu teprve 17-letá Eliška Vostalová. Má určitě šanci uspět mezi juniory v Lipsku. Do juniorské evropské špičky už loni pronikli mladíci Pakosta s Votroubkem, uspět může Vrána. Juniory má ČR opravdu na velmi dobré úrovni. Samozřejmě velké ambice se vkládají do Anny Strnadlové, Martina Šrejbera a týmu, který vede Miloš Skořepa.

Fotogalerie:

57765_medium

57766_medium

57767_medium

57768_medium

57769_medium

57770_medium

57771_medium

57772_medium

57773_medium

57774_medium

57775_medium

57776_medium

57777_medium

Pořadatelem soutěže GASTRO HRADEC 2011 byla ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČR, POBOČKA VÝCHODNÍ ČECHY, jejím hlavním partnerem byla VITANA, a.s., na carvingové soutěži se podílela organizačně firma CZECH CARVING STUDIO s.r.o..

Partnerem řezbářské části byly společnosti NESTLÉ professional a ČEROZFTUCHT s.r.o..

Luděk Procházka

odborný garant soutěže

Fotogalerie

Šéfredaktor

25. 04. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře