Květen nám spolu se sluncem přináší i nové možnosti, jak si rozšířit svůj vlastní jídelníček. O rebarboře jste určitě už slyšeli a kdo ne, měl by rozhodně nastražit uši! Rebarbora je totiž cenným zdrojem řady důležitých vitaminů a minerálů. Navíc její využití v kuchyni je takřka neomezené!
REBARBORA
I když všichni z rebarbory děláme chutné koláče, kompoty nebo marmelády, málokoho napadne, že se jedná z botanického pohledu o zeleninu! Její chuť je specificky kyselá, díky čemuž se dá velmi jednoduše rozpoznat od citronu nebo kiwi. Při jejím zpracováním bychom měli dbát na to, že se musí rostlina první oloupat a následně tepelně upravit! Konzumace syrové rebarbory je pro tělo velmi zatěžující a nevhodná!
PROČ REBARBORU JÍST
-
Obsahuje vitamin K, který slouží k prevenci osteoporózy
-
Je zdrojem vitaminu B, který pomáhá k vstřebávání makroživin
-
Obsahuje vitamin A, který podporuje funkci zrakového centra
-
Je zdrojem vitaminu E, který působí v těle jako antioxidant
-
Obsahuje cenné minerály jako draslík, vápník, mangan nebo hořčík
REBARBORA NENÍ VHODNÁ
Kvůli vyššímu podílu kyseliny šťavelové není rebarbora vhodná pro určitě skupiny lidí. Níže vám přikládám seznam lidí, kteří by se konzumaci této rostliny měli preventivně vyhýbat.
-
Pro děti mladší deseti let
-
Pro lidi s ledvinovými problémy a onemocněním močového měchýře
-
Pro revmatiky
-
Pro lidi s podrážděnou žaludeční sliznicí
S ČÍM MŮŽE REBARBORA POMOCI
-
Zpomaluje proces stárnutí
-
Působí preventivně proti Alzheimerově chorobě
-
Udržuje buňky v těle zdravé a vitální
-
Podporuje peristaltiku střev
-
Přispívá k udržení zdravého imunitního systému
-
Udržuje správnou funkci jater
-
Působí preventivně proti zrakovým onemocněním