Objevte sílu ovesných vloček

Oves je jedinečný svým vysokým obsahem bílkovin a tuků, v čemž se mu nevyrovná žádná jiná obilovina. Posiluje nervový a reprodukční systém, díky čemuž se tradičně užíval jako zdroj síly a odolnosti.

Staří Římané máčeli oves do vína, které pak pili vojáci před bojem na posilnění mužnosti. Germánští bojovníci nazývali oves pokrmem bohů a také jej vařili před tažením do boje. Prostou ovesnou kaši jídávali chudší sedláci až do 18. století.

V moderní době jeho sláva poněkud upadla – neobsahuje lepek, a tak se nehodí na pečení chleba ani housek. S vlnou zdravé výživy se vrátil oves zpět na scénu v podobě ovesných vloček a výrobků z nich.

Miska plná živin

Oves obsahuje více bílkovin a 2 – 4x více tuků než ostatní obiloviny. Nebojte se ale – jde o prospěšný tuk s nenasycenými mastnými kyselinami, který tělo pro zdraví potřebuje. Je bohatý na minerály, obsahuje vysokéObjevte sílu ovesných vloček množství železa, hořčíku, fosforu a oproti ostatním obilovinám i zinku. Dále vitaminy řady B a E a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Ovesné vločky k snídani či na svačinu ocení hlavně děti a dospívající, sportovci, těhotné a kojící maminky, ale i všichni ti, kdo milují plnohodnotnou stravu, po které nekolísá hladina cukru v krvi, a tedy není po ní brzy hlad.

Jako pravidelná součást jídelníčku působí ovesné vločky v prevenci rakoviny tlustého střeva. Dokážou předcházet zácpě a díky obsahu slizu působí hojivě na sliznice střev a žaludku. Stabilizují krevní cukr, pomáhají snižovat cholesterol i vysoký krevní tlak.

Sice bez lepku, ale…

Přestože ovesné zrno neobsahuje lepek, často se zpracovává v provozech společně s pšenicí, kde se na něj lepek snadno "nalepí". Proto většina ovesných produktů bývá označena za lepkové. Protože v Česku začal fungovat bezlepkový mlýn, seženete v obchodech i ovesné vločky, u nichž je bezlepkovost garantována. Studujte pečlivě obaly!

přidejte na:
BB

28. 08. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář