Vyhýbat se potravinám s lepkem patří k současným výživovým trendům. Proč? Podle některých odborníků řeší bezlepková strava potíže, jako jsou nadýmání, průjem, ale i únava či deprese.
Mezi slavné osobnosti, které se rozhodly žít bez lepku, patří Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Lady Gaga, Victoria Beckham, tenista Novak Djokovič nebo bývalý americký prezident Bill Clinton. Ti všichni popisují příliv nečekané energie, kterou tělo dříve využívalo na náročné trávení lepku. Kromě střevních potíží se bezlepkovou stravou zbavili i přebytečných kil.
Život bez lepku však často není jen svobodnou volbou. Zvýšená citlivost na lepek je něco jako nová civilizační choroba. Nesnášenlivostí lepku či alergií na lepek trpí v ČR až 100 tisíc obyvatel.
Jak poznat potraviny bez lepku
Celiaci, tedy lidé trpící celiakií – nesnášenlivostí lepku, jsou zvyklí na obalech hledat logo přeškrtnutého klasu. Tato značka je chráněna evropským licenčním systémem a za její umístění na své obaly výrobci platí. Podle české legislativy je možné toto logo nahradit textem bez lepku. Pak tento výrobek musí splňovat normu pro obsah lepku do 20 mg/kg.
Případně lze výrobek označit slovy velmi nízký obsah lepku. Takový výrobek pak musí splnit normu do 100 mg/kg.
Přirozeně bezlepkové potraviny
Při honu za potravinami s přeškrtnutým klasem někdy lidé zapomínají, že existují i výtečné potraviny, které lepek neobsahují zcela přirozeně. Ty většinou žádné speciální označení nemívají. Jedná se například o vybrané mléčné výrobky. Celiakům i lidem, kteří si stravu bez lepku vybrali jako součást zdravého životního stylu, lze určitě doporučit především tvaroh a kvalitní tvrdé sýry.
Mezi přední české výrobce tvarohů patří například Jaroměřická mlékárna, která podle tradiční receptury připravuje tvarohy už od roku 1937. V Jaroměřické mlékárně se zpracovává výhradně mléko od místních farmářů a naprostá většina hotových výrobků neobsahuje konzervační látky, barviva ani jiná nežádoucí „éčka“.
Jemný, měkký, tučný a na strouhání
Tvaroh patří mezi výjimečné potraviny. Je významným zdrojem bílkovin, nezbytných pro růst svalové hmoty, zároveň však má relativně nízkou energetickou hodnotu. Výborně zasytí, přitom je dobře stravitelný. Na rozdíl od jiných potravin neztrácí tepelným zpracováním téměř nic ze své nutriční hodnoty a je mimořádně univerzální – z tvarohu snadno připravíme sladké i slané jídlo. Jaroměřický tvaroh najdete v obchodech ve čtyřech variantách: Jaroměřický jemný tvaroh na pečení, Jaroměřický měkký tvaroh, Jaroměřický tučný tvaroh a Jaroměřický tvaroh tvrdý na strouhání.
Jaroměřické žervé
Novinkou na trhu mezi potravinami, v nichž se lepek přirozeně nevyskytuje, je Jaroměřické žervé. Tento čerstvý sýr má nádherně jednoduché složení – smetana, mléčné kultury a sůl. Nic víc, nic míň. Jaroměřické žervé potěší nejen vyznavače zdravého životního stylu, ale i ty nejnáročnější gurmány. Pro svou jemnost a smetanovou chuť je oblíbenou přísadou celé řady delikátních pokrmů české i světové kuchyně. Dokáže výborně zjemnit hotový steak, ale i vykouzlit nadýchanou pěnu lahodného dezertu. Doporučená cena Jaroměřického žervé za stogramové balení je 20,90 Kč a za stopadesátigramové balení 29,90 Kč.
Jaroměřický archivní sýr
Další přirozeně bezlepkovou potravinou, kterou lze doporučit všem labužníkům, je Jaroměřický archivní sýr – mimořádně lahodný 45% eidam s výraznou sýrovou chutí. Jaroměřická mlékárna připravuje svůj archivní sýr podle tradiční receptury a výhradně z domácích surovin. Minimální doba zrání v jaroměřických sklepích je 3 měsíce. Důkazem prvotřídní kvality sýra je logo „Klasa A“ a certifikace CEFF, která označuje potraviny bez nežádoucích „éček“. Doporučená cena Jaroměřického archivního sýra ve dvěstěgramovém balení je 49,90 Kč.
Jaroměřická Tradiční pomazánková
Také Tradiční pomazánková z Jaroměřic patří mezi bezlepkové potraviny. Jaroměřická mlékárna, stejně jako jiní výrobci, přidává do svých tradičních pomazánkových kvůli správné konzistenci malé množství škrobu. Jedná se však o bramborový škrob, který celiakům nepůsobí žádné potíže. Nabídka Jaroměřických Tradičních pomazánkových je nebývale široká. Najdete zde jak neochucená, tak i s cibulkou a šunkou, pažitkou, paprikou a feferonkou, česnekem a cibulkou či křenem.