Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Odlehčete si svůj jídelníček

Konečně přišlo jaro a my tak můžeme zastrčit huňaté kabáty a místo nich vytáhnout zespod šatníku lehké sukně a svetříky. Jediné, co vám může zkazit náladu je skutečnost, že se do nich po zimě nevejdete. Prvním řešením je samozřejmě přitvrdit ve fitku. Ale neměli byste zapomínat ani na změnu jídelníčku. Pokud se někde v těle projeví, jak a co jíme, tak je to nejdřív právě břicho. Asi proto, že jím všechny potrava prochází…
Odlehčete jídelníček – zbavíte se tím i neforemného břicha
Hubené neznamená ploché
Cvičení je samozřejmě důležité. Hubené břicho, pokud se na něm aspoň trochu nerýsují svaly, vypadá nehezky měkce až propadle.  Na druhou stranu můžete dělat 300 sklapovaček denně, ale pokud budete baštit, co hrdlo ráčí, nikdo vaši snahu neocení – svaly přikryje tuk. Důležité proto je pravidelné a různorodé cvičení. Anareobní posilování břišního pekáče prokládané nejlépe aerobním během, při kterém spálíte kalorie. Navíc, pokud běháte technicky správně – neprohýbáte se a používáte kromě nohou i ruce, instinktivně pak držíte stažené i břicho, a tudíž ho také zpevňujete. 

Špatné kombinace 
Co se týká jídla, nejde jen o to omezit jeho množství, ale také hlídat si v jakých kombinacích jíte. Pokud si budete pravidelně dopřávat smetanové omáčky s knedlíky, čeká vás neforemná postava nejen kvůli množství tuku, které dostanete do těla a jež se následně uloží na těch nejnevhodnějších místech, ale také břicho jako balón. Protože kynuté potraviny nadýmají. Stejně dopadnete, když budete zapíjet perlivou minerálkou nebo light kolou lososa na dušené zelenině. Kalorie navíc sice nepozřete, ale budete se cítit jako byste spořádali husu. Ani za oblíbenou a teoreticky neškodnou kombinaci sýra s chlebem by vás dietolog nepochválil. Mléčné výrobky zajídané pšeničným pečivem jsou pro tělo špatně stravitelné a výsledkem je opět nafouklé břicho. Nemusíte se ale této kombinace hned vzdávat. Dávejte si na „šumavu“ rostlinnou pomazánku, sýr zakusujte zeleninou a uvidíte, jak budete vypadat za pár dní.
Odlehčete jídelníček – zbavíte se tím i neforemného břicha
Pozor na přílohy
Ať už potřebujte zhubnout nebo si jen chcete váhu udržet, dejte si pozor přílohy. Knedlíky, krokety, hranolky a podobné pokrmy plné prázdných kalorií si dopřávejte opravdu jen výjimečně a omezte jejich množství. Pokud máte po jídle stále hlad, dopřejte si o to větší porci libového masa a velkou zeleninovou oblohu. 
Nezapomínejte ani na saláty coby samostatné vyvážené jídlo. A nebojte se ho štědře ochutit. Vynikající jogurtové dressingy má ve svém sortimentu například firma Spak. Můžete experimentovat s mnoha příchutěmi jako Jogurt-rajčata, který vynikne v salátu z kořenové zeleniny (s mrkví, ředkvičkami a celerem). Do těstovinového salátu se zase výborně hodí pikantnější dressing Jogurt-hořčice. Opět nezapomínejte na zeleninu. Kousky papriky, kyselé i salátové okurky a uzené mas vyměňte třeba za tofu. 

Odlehčete jídelníček – zbavíte se tím i neforemného břicha
Vsaďte na maso
Netučné jako kuřecí či rybí má tu výhodu, že zasytí, dodá mnoho potřebných živin, ale málo tuku. Navíc je lehce stravitelné, tudíž se neodvalíte od stolu jako velryba. Pokud máte po jídle ještě hlad (což se dá při zmenšených porcích čekat), dělejte to jako Francouzi. Dejte si na závěr kousek sýra. Navíc snižuje kyselost v ústech, a brání tak vzniku zubního kazu. Jako dezert si dejte ovocný sorbet či jogurt. 
Ale nevyhýbejte se sladkému úplně. Málo platné tuk je nositelem chuti, takže si občas sladké tiramisu s tučným mascarpone nebo kvalitní čokoládu dopřejte. Jediné, co opravdu musíte dodržet, jsou ty menší porce. Berte to tak, že tabulka čokolády či talíř buchet vám opravdu není souzena… zato je vám souzen břišní pekáč!
Barbora Šumná

02. 05. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře