Odpalované těsto se při pečení nafukuje, ale uvnitř zůstává duté. Pokud jste odpalované těsto ještě nepřipravovali a bojíte se, že ho pokazíte, nemějte strach. Stačí se jen držet návodu a určitě se vám to podaří.
#decodoma-nerez-nadobi-siroky
Základní recept na odpalované těsto (1 plech)
Plnotučné mléko - 240 ml
Máslo - 125 g
Hladká mouka - 170 g
Cukr, sůl - špetka od každého
Vejce - 5 ks
Troubu předejřejte na 180 °C. Vyndejte vajíčka z ledničky, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Do hrnce nalijte mléko, přidejte máslo a začněte vařit. Vařte tak dlouho, dokud se vám máslo nerozpustí. Pak můžete pomalu sypat mouku a přidat špetku cukru a soli. Vařením se těsto tzv. “odpaluje” ode dna hrnce.
Vařte tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Pak hrnec odstavte a nechte směs vychladnout. Teď přichází na řadu vajíčka. Vždy rozklepněte jen jedno vajíčko, pomalu ho rozšlehejte a pak přidejte další. Až to bude důkladně promícháno, naplňte cukrářský sáček touto směsí. Na plech si rozprostřete pečící papír a na něj začněte tvořit různé tvary. Pečte je v troubě tak dlouho, dokud neztvrdnou. Odpalované těsto je hotové, když se nepropadává.
#damejidlo-siroky