Už tuto sobotu 7. 6. 2014 to vypukne! V areálu pivovaru Ostravar se uskuteční dlouho očekávané a mezi lidmi velmi oblíbené Slavnosti pivovaru Ostravar. Ani letos nebudou chybět hvězdy hudební scény a úžasně vychlazené půllitry.
OSTRAVAR STAGE:
15.00 Mňága a Ždorp
17.00 Tata Bojs
19.00 Tomáš Klus
21.00 Divokej Bill
KRYŠTOF STAGE MODEROVANÁ RICHARDEM KRAJČEM:
14.00 Nebe
16.00 Dolls in the Factory
18.00 Ido
20.50 Lake Malawi
Jak se správně čepuje pivo?
Program sobotního dne je opravdu nabitý, avšak každý správný "pivař" by měl vědět, jak má správně načepované pivo vypadat. Základem je samozřejmě čistá sklenice (při větších akcích jsou akceptovatelné plastové půllitry), dalším podstatným bodem je teplota, která by neměla přesahovat 8°C. Samotné čepování pak probíhá stlačením kohoutu směrem od sebe napuštěním malého množství pěny do sklenice. Poté se páka stlačí směrem k sobě a pivo se nechá pozvolna natékat po stěně do sklenice, která je pod kohoutem v úhlu cca 45°. Po naplnění sklenice se dopustí pěna. Takto správně načepované pivo má hustou pěnu bez větších bublinek. Správné načepování poznáme, i když nejsme přítomni procesu čepování, a to při konzumaci piva, kdy by pivní pěna měla zanechávat na sklenici kroužky, tzv. kroužkovat. Kvalita pěny je pro pivo důležitá, jelikož zabraňuje oxidaci a změně senzorických vlastností piva.
Pivní speciality
Způsob čepování piva je úzce spjat s krajovými zvyklostmi a folklórem, proto existuje několik pivních specialit:
- Mlíko = sklenice naplněná pěnou po skle s objemem cca 0,3l
- Hladinka = typická pro piva plzeňského typu a speciální restaurace plzeňského pivovaru
- Čochtan = pivo s výrazným řízem, prakticky bez pěny (tapické v Americe a Anglii)
- Šnyt = tzv. ochutnávka piva, malé pivo ve sklenici o objemu velkého piva, které se čepuje na "jeden zátah" a převládá pěna (rozdíl s „mlíkem“ je obsahu oxidu uhličitého)