Osvěžující pomelo

Jde o největší citrusové ovoce pocházející z jihovýchodní Asie. Nemusíte se setkat pouze s názvem pomelo. Je známé také jako šedok , z anglického Shaddock. Shaddock byl anglický kapitán, který dovezl semínka pomela v 17. století z Barbadosu. Občas se objeví i označení pumelo.

57096_medium

Odkud velká žlutá koule pochází?

Svůj původ má v jihovýchodní Asii, konkrétně by mělo jít o Malajsii, Thajsko a Indonésii. Tady roste pomelo i volně v přírodě. K nám se pomelo dováží z Číny, kde ho začali pěstovat 100 let před naším letopočtem. V Číně nesmí pomelo chybět při oslavách nového čínského roku, kde hraje významnou roli. Pro Číňany je pomelo symbolem prosperity a štěstí, pokud jej sní, dobře se jim po celý rok povede. Šedok najdeme i na Tahiti a Nové Guinei. Komerčně ho pěstují v USA, Izraeli a v Japonsku.

Velký trnitý strom

Na exotické dovolené si můžete pomelo utrhnout z velkého trnitého stromu s nepravidelnou korunou. Koruna má šířku pět až patnáct metrů! Velké žluté koule je možné sklízet každý rok. Listy stromu po rozdrcení uvolňují velmi silné aroma. I bílé nebo žlutobílé květy stromu velmi krásně voní.

Předchůdce grepu?

Ano, grepfruit je považován za předchůdce pomela. Podobá se mu v mnoha směrech co se týče vzhledu. Ovšem chuť pomela je spíše sladká než kyselá. Jaký má tvar? Tvar šedoku se liší podle odrůdy. Setkáme se s kulatým nebo hruškovitým tvarem. Pomelo má překvapivě tvrdou kůru – flavedo zelené až zelenožluté barvy. Ač je flavedo tvrdé, zbavíte se ho poměrně lehce. Pod kůrou je bílá vrstva mající hořkou chuť, které se říká albedo. Abyste si užili úžasnou chuť pomela je třeba se zbavit i této bílé vrstvy pod kůrou. Konečně se dostanete k sladké dužině pomela žluté, oranžové nebo červené barvy.

Co s pomelem?

Jen tak ho oloupejte a pochutnejte si stejně jako na pomeranči nebo jiném citrusovém ovoci. Šedok můžete i odšťavnit, v tu ránu máte osvěžující džus výborné chuti. I kůra pomela se dá využít. Používá se k výrobě marmelády nebo se kanduje. V Malajsii kůru vaří a dělají z ní sirup.

Čínská medicína z pomela

Čínané vyrábějí léky ze semen, květů, kůry i sušeného pomela. Pomelo dokáže pomoci s léčbou kašle, protože odstraňují hled. Zmírňuje otoky a podporuje trávení. Při kocovině sáhněte také po pomelu, pomůže vám stejně jako naše české osvědčené recepty. Díky vysokému obsahu vitaminu C se pyšní také antioxidační aktivitou.

U nás v obchodě

Pomelo může mít i pět kilogramů, ale v obchodech jsou k dostání menší kousky. Kupujeme plody balené ve fólii. Pokud by plod nebyl zabalen, došlo by brzy k vysýchání. Proto jej doma co nejrychleji zkonzumujte a uchovávejte jej v chladu.

Dobrou chuť!

přidejte na:
Kate

07. 02. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Ani jsem to vše sice nevěděla o pomelu, ale u nás doma je velmi oblíbené.

Tudy 07. 02. 2011, 19:45

Chybějící obrázek
U nás je obľúbene.Príma článok.Jozef.

Jozef 08. 02. 2011, 12:55

Chybějící obrázek
Jájsem si koupila ve zdravé výživě sušené pomelo-kostičky. Nejdřív nic moc, nahořklé, neboť je i s kůrou, ale potom mě to dostalo a poběžím pro další dávku. A nechám si navážit dvojnásobek.Milovníci pomela, zkuste to :).

08. 02. 2011, 18:17

Chybějící obrázek
Díky,Díky,Vyskúšam.Jozef.

Jozef 08. 02. 2011, 18:36

Chybějící obrázek
Od té doby, co jsem ho ze zvědavosti koupila, už bez něj nejsme.

10. 02. 2011, 22:52