Nechcete jíst ovoce potažené toxiny? Ani my! Vliv pesticidů na naše zdraví je většinou nepříznivé a určitě by měli užívat co v nejmenším množství. Naštěstí jsou tu lidé, kteří sledují, co vlastně va na našich potravinách je. Byl dokonce vydán Shopper's Guide to Pesticides (jakýsi průvodce pesticidy), kde najdete seznam ovoce a zeleniny, které mají nejvíce a nejméně pesticidů. Již po čtvrtý rok jablka trumfly tento toxický seznam. Tak podívejte se, co je v něm dále:
Ovoce a zelenina s nejvíce pesticidy:
- Jablka
- Jahody
- Hrozny
- Celer
- Broskve
- Špenát
- Sladká paprika
- Nektarinky
- Okurky
- Cherry rajčata
- Hrách
- Brambory
Ovoce a zelenina s nejméně pesticidy:
- Avokádo
- Kukuřice
- Ananas
- Zelí
- Sladký hrášek (mražený)
- Cibule
- Chřest
- Mango
- Papája
- Kiwi
- Lilek
- Grapefruit
- Ananasový meloun
- Květák
- Batáty
Pokud vám to finanční rozpočet dovolí, doporučuje se kupovat organická zelenina a ovoce. Alespoň tak často, jak je to možné. A pokud máte svou vlastní zahrádku, tak nejlépe víte, co konzumujete. Pokud však ani to ne ... vždy je určitě lepší jíst více ovoce a zeleniny, dokonce i když jste vystaveni pesticidům. Nezapomeňte je před konzumací alespoň pořádně opláchnout vodou.