Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ozvláštněte letos svůj bramborový salát

Recepty na bramborový salát jsou nevděčné. Každá domácnost si ochraňuje ten svůj jako rodinný klenot, na který nedá dopustit a předává se, často jen ústním podáním, z generace na generaci. Pokud vás už ale přestalo bavit každoroční oprašování letitého postupu po praprababičce a sbíráte odvahu ke změně, inspirujte se naším návodem. S tímto salátem uctíte jak milovníky klasiky, tak ty, kterým se už tradiční verze zajídá.

Na surovinách nešetřete

61952_mediumFígl tkví v nenápadné obměně ingrediencí. Především v kvalitním základu – hutné přírodní majonéze bez zbytečných „éček“, zahušťovadel, ochucovadel a podobně. Má ji v nabídce například firma Spak. A pak také v rozšíření stávajících chutí – pokud jste například dodávali do salátu pouze kyselé (okurky) a pálivé (cibule), nahraďte je letos částečně sladkým (malé kousky jablek). A nakonec, aby dostal salát skutečně vánoční grády, přisypte do něj hrst nasekaných vlašských ořechů. Jejich výhodou je, že nejsou nositeli chuti, tím pádem nebudou v salátu nikoho rušit, pouze příjemně křupat.

S dietními pravidly opatrně

Co si budeme nalhávat, bramborový salát není zrovna dietní jídlo a není radno ho v něj uměle přetvářet. Tuk je totiž nositelem chuti. Takže i když použijete dietní verzi majonézy (např. Majonéza light od Spak), neodříkejte si tu běžnou úplně, smíchejte je maximálně půl na půl, ovšem té dietní dejte spíš méně. Vy jste možná na odlehčené verze jídel zvyklá, ale běžným strávníkům bude v salátu „něco“ chybět. A protože nebudou vědět, co přesně to je, ochutí si ho tím, co budou mít po ruce na stole – solí a pepřem.

61951_mediumJak ochucovat?

S mírou. Zvlášť pokud budou u vánočního stolu hodovat i děti. Každé malé dítě ví, že sůl je nade všechno koření. Zná to nejen z pohádky, ale i z rychlého občerstvení. Skutečnost je taková, že ochucovadel obecně přijímáme ve stravě zbytečně mnoho. A to bohužel i v případě, že je při vaření používáme umírněně. Jsou součástí prakticky všech hotových jídel, vzdát se jich zcela je nemožné (a ani by to nebylo dobře). Pokud ovšem budete číst pečlivě výrobní etikety, máte velkou šanci soli, cukry a vůbec ochucovadla či umělé konzervanty ve stravě eliminovat na únosnou míru. Například v sortimentu firmy Spak najdete celou řadu natur produktů – zcela bez konzervantů, éček, barviv a se sníženým božstvím soli. Pokud jsou totiž ingredience kvalitní a zůstává zachována jejich přirozeně plná chuť, není potřeba jim ji uměle dodávat sladidly, solí a dalšími ochucovadly…

Řepka – česká oliva

Milovníkům zdravé stravy může být útěchou fakt, že jsou dnes k dostání na trhu i majonézy s kvalitním řepkovým olejem (majonézy od Spak), který je mnohem kvalitnější než běžně používaný slunečnicový. Řepkový olej je co do zdravotních benefitů přirovnáván k olivovému oleji. Navíc je našemu středoevropskému organismu přirozenější a bývá ho obecně v českém jídelníčku nedostatek. Takže i když salát bude s tučnou majonézou, bude to tuk zdravý. Řepkový olej, pokud se jí ve správném poměru s jinými rostlinnými tuky (1:5=řepkový:slunečnicový), totiž snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Fotogalerie

Šéfredaktor

12. 12. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře