Recepty na bramborový salát jsou nevděčné. Každá domácnost si ochraňuje ten svůj jako rodinný klenot, na který nedá dopustit a předává se, často jen ústním podáním, z generace na generaci. Pokud vás už ale přestalo bavit každoroční oprašování letitého postupu po praprababičce a sbíráte odvahu ke změně, inspirujte se naším návodem. S tímto salátem uctíte jak milovníky klasiky, tak ty, kterým se už tradiční verze zajídá.
Na surovinách nešetřete
Fígl tkví v nenápadné obměně ingrediencí. Především v kvalitním základu – hutné přírodní majonéze bez zbytečných „éček“, zahušťovadel, ochucovadel a podobně. Má ji v nabídce například firma Spak. A pak také v rozšíření stávajících chutí – pokud jste například dodávali do salátu pouze kyselé (okurky) a pálivé (cibule), nahraďte je letos částečně sladkým (malé kousky jablek). A nakonec, aby dostal salát skutečně vánoční grády, přisypte do něj hrst nasekaných vlašských ořechů. Jejich výhodou je, že nejsou nositeli chuti, tím pádem nebudou v salátu nikoho rušit, pouze příjemně křupat.
S dietními pravidly opatrně
Co si budeme nalhávat, bramborový salát není zrovna dietní jídlo a není radno ho v něj uměle přetvářet. Tuk je totiž nositelem chuti. Takže i když použijete dietní verzi majonézy (např. Majonéza light od Spak), neodříkejte si tu běžnou úplně, smíchejte je maximálně půl na půl, ovšem té dietní dejte spíš méně. Vy jste možná na odlehčené verze jídel zvyklá, ale běžným strávníkům bude v salátu „něco“ chybět. A protože nebudou vědět, co přesně to je, ochutí si ho tím, co budou mít po ruce na stole – solí a pepřem.
S mírou. Zvlášť pokud budou u vánočního stolu hodovat i děti. Každé malé dítě ví, že sůl je nade všechno koření. Zná to nejen z pohádky, ale i z rychlého občerstvení. Skutečnost je taková, že ochucovadel obecně přijímáme ve stravě zbytečně mnoho. A to bohužel i v případě, že je při vaření používáme umírněně. Jsou součástí prakticky všech hotových jídel, vzdát se jich zcela je nemožné (a ani by to nebylo dobře). Pokud ovšem budete číst pečlivě výrobní etikety, máte velkou šanci soli, cukry a vůbec ochucovadla či umělé konzervanty ve stravě eliminovat na únosnou míru. Například v sortimentu firmy Spak najdete celou řadu natur produktů – zcela bez konzervantů, éček, barviv a se sníženým božstvím soli. Pokud jsou totiž ingredience kvalitní a zůstává zachována jejich přirozeně plná chuť, není potřeba jim ji uměle dodávat sladidly, solí a dalšími ochucovadly…
Řepka – česká oliva
Milovníkům zdravé stravy může být útěchou fakt, že jsou dnes k dostání na trhu i majonézy s kvalitním řepkovým olejem (majonézy od Spak), který je mnohem kvalitnější než běžně používaný slunečnicový. Řepkový olej je co do zdravotních benefitů přirovnáván k olivovému oleji. Navíc je našemu středoevropskému organismu přirozenější a bývá ho obecně v českém jídelníčku nedostatek. Takže i když salát bude s tučnou majonézou, bude to tuk zdravý. Řepkový olej, pokud se jí ve správném poměru s jinými rostlinnými tuky (1:5=řepkový:slunečnicový), totiž snižuje hladinu cholesterolu v krvi.