Pálení žáhy, zácpa nebo průjem? Na vše je řešení

Zažívacích potíží existuje celá řada. Patří mezi ně například bolest žaludku, zvracení, nadýmání, nevolnost, nadměrné říhání, bolesti břicha, průjem, zácpa, plynatost, pocit plnosti v břiše nebo třeba pálení žáhy. Mají také celou řadu příčin, které se navíc často vzájemně prolínají.

Nesprávně zvolené jídlo i stres

Nejčastější příčinou trávicích obtíží bývá konzumace potravin způsobujících nadýmání či nadměrnou plynatost. Jde například o cibuli, česnek nebo luštěniny. Nadýmání spojené s bolestí břicha se může objevit i po příliš tučném jídle. Vliv na zažívání může mít i dlouhodobý stres. Řada lidí totiž v takovém případě zanedbává pravidelnou stravu, stejně tak i pitný režim, navíc často jedí v rychlosti. To vše se pak může projevit problémy se zažíváním – zejména bolestí žaludku, zácpou nebo naopak průjmem. 

Co je dobré vědět

Jakmile se zažívací obtíže objeví, je vždy třeba rozlišit, zda jsou skutečně jednorázové, ty by měly během několika dní úpravou stravovacího režimu postupně odeznít. Je samozřejmě vhodné vyvarovat se těch potravin, které by zažívání mohly dráždit a vyvolávat tak dlouhodobé potíže. V akutní fázi je třeba alespoň pár dní dodržovat dietní stravu, vynechat nadýmavé potraviny, alkohol a černou kávu. Naopak je vhodné zařadit více čisté vody, doplnit ji lze neslazenými minerálními vodami bez bublinek (neperlivé).

Když pálí žáha

Častým problémem spojeným se zažívání bývá pálení žáhy, při němž se zpětně vracejí žaludeční kyseliny společně s natrávenou potravou nahoru do jícnu. A způsobují pálení v krku a celkově nepříjemné pocity. V tomto případě je úprava stravovacích návyků nezbytně nutná, stejně tak i návštěva lékaře, který po stanovení přesné diagnózy předepíše konkrétní léky na úpravu stavu. K režimovým opatřením také patří pravidelná strava s menšími porcemi jídla, klid při jídle i vyvarování se nadýmavých a dráždivých potravin, zejména dráždivého a pálivého koření. Důležitá je absence kouření, výrazné omezení alkoholu, prospívá i redukce hmotnosti. Vhodné není ani noční vyjídání ledničky.

Co je dobré vědětPálení žáhy, zácpa nebo průjem? Na vše je řešení

Po těžce stravitelném a tučném jídle se může objevit silná bolest v pravém podžebří, která by mohla signalizovat podrážděný žlučník. V takovém případě je na místě klidový režim a nejlépe dieta s omezením tuků a nadýmavých i dráždivých potravin.

I zácpa a průjem dokážou pěkně potrápit

V případě zácpy, zejména pokud se opakuje, je nezbytně nutná úprava jídelníčku. Vyprazdňování může zlepšit navýšení pitného režimu, samozřejmě nejlépe v podobě čisté vody, zařazení většího množství vlákniny, tedy více ovoce a zeleniny do jídelníčku, chybět by neměly ani celozrnné výrobky. Naopak při akutním průjmu, který je nejčastěji způsoben chybou ve stravování nebo konzumací zkažené potraviny, zařaďte hořký černý čaj, čistou vodu, den dva staré bílé pečivo, případně suchary, vařenou rýži, postupně zařazujte vařené brambory, vařené kuřecí či krůtí maso. Nezapomínejte ani na probiotika, která pozitivně pomohou zlepšit střevní mikroflóru i upravit trávení.

Co je dobré vědět

Podobná pravidla platí i v případě opakovaných průjmů, jejichž příčinou je stres a nervozita. Často bývají doprovázené nadměrnou plynatostí. Typické v tomto případě je, že se průjmy dostavují nejčastěji po ránu před odchodem do zaměstnání či do školy, případně před nějakou stresovou situací, jako je třeba zkouška, důležité jednání či třeba pohovor. Cenným pomocníkem jsou probiotika (ať už v podobě zakysaných mléčných výrobků nebo jako tablety), ale hlavně je třeba odbourávat stresové situace, zvykat si na ně a nezapomínat ani na odpočinek a cílenou duševní hygienu ideálně spojenou s pohybem.

Nejčastější příčinou zažívacích obtíží je současný uspěchaný život, málo klidu na jídlo, dietní chyba, dlouhodobě špatné stravovací návyky, častá konzumace tučných nebo smažených jídel, nepravidelná strava, dlouhodobé přejídání se nebo rychlé zhltnutí jídla. Na špatném zažívání se ale může podepsat i dlouhodobý stres, případně nemoc zažívacího ústrojí.

přidejte na:
Šéfredaktor

02. 07. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář