Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pálivá paprika v očích

58083_small

Při přípravě jídla se nezřídka stane, že se dostane pálivá paprika či jiná ostrá přísada do očí. Zpravidla to řešíme útokem na umyvadlo, kde se snažíme to vypláchnout. Bohužel to není nejlepší způsob, koření se dostane do celého oka a výsledek je ještě horší.

Nejlepším řešením jsou oční kapky, proto je dobře je mít (nejen proto) stále doma. Začnou se produkovat slzy, které nečistotu z oka vyplavují.

Stejné je to s požitím něčeho hodně pálivého. Zažitý zvyk - voda! Ne! Je to to nejhorší řešení, voda s pálivou látkou se dostane až do jícnu a roznese po sliznici v celých ústech.

Rychle se dá Capsaicin, který bolest způsobuje  neutralizovat lihem, tj. vodka či jiný alkohol, který nesmí obsahovat mentol a aromatické látky.

Další rychlý prostředek je syrové rajče.

Známější je požití chleba - ale pozor, nepolknout, ale vyplivnout. Při pálení po křenu je možno vůni chleba i vdechovat nosem.

Někdo má citlivou pokožku na rukách a mohou ho s prací s pálivými paprikami pálit ruce. Opět je nejlepší opláchnout ruce lihem, či rajčatovou šťávou.

V žádném případě neoplachovat a potřít mastným krémem.

Obecně platí, že dráždivé látky je lepší neutralizovat, než se je za každou cenu rychle odstranit.

Zdroj vlastní zkušenosti a brožura rady do kuchyně.

58083_medium

Fotogalerie

Roxana

24. 05. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře