Při přípravě jídla se nezřídka stane, že se dostane pálivá paprika či jiná ostrá přísada do očí. Zpravidla to řešíme útokem na umyvadlo, kde se snažíme to vypláchnout. Bohužel to není nejlepší způsob, koření se dostane do celého oka a výsledek je ještě horší.
Nejlepším řešením jsou oční kapky, proto je dobře je mít (nejen proto) stále doma. Začnou se produkovat slzy, které nečistotu z oka vyplavují.
Stejné je to s požitím něčeho hodně pálivého. Zažitý zvyk - voda! Ne! Je to to nejhorší řešení, voda s pálivou látkou se dostane až do jícnu a roznese po sliznici v celých ústech.
Rychle se dá Capsaicin, který bolest způsobuje neutralizovat lihem, tj. vodka či jiný alkohol, který nesmí obsahovat mentol a aromatické látky.
Další rychlý prostředek je syrové rajče.
Známější je požití chleba - ale pozor, nepolknout, ale vyplivnout. Při pálení po křenu je možno vůni chleba i vdechovat nosem.
Někdo má citlivou pokožku na rukách a mohou ho s prací s pálivými paprikami pálit ruce. Opět je nejlepší opláchnout ruce lihem, či rajčatovou šťávou.
V žádném případě neoplachovat a potřít mastným krémem.
Obecně platí, že dráždivé látky je lepší neutralizovat, než se je za každou cenu rychle odstranit.
Zdroj vlastní zkušenosti a brožura rady do kuchyně.