Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pampeliškový med - starý recept po mé babičce

300 květů rozkvetlé pampelišky, 1 kg pískového cukru, 2 omyté a na kolečka nakrájené citróny, asi litr vody.
Květy pampelišek  propláchneme studenou vodou, aby tam nebyl všudypřítomný hmyz,  vodu slijeme a nalijeme novou.
Přikryjeme utěrkou a přes noc necháme louhovat. Pak přidáme  na kolečka nakrájené citrony, můžeme přidat i limetky, či pomeranč. Přivedeme k varu a necelou půlhodinku vaříme, vody a cukru dáváme tolik, jak chceme med hustý.
Kolečka citrónů a pomerančů vylovíme a pampelišky scedíme a  vymačkáme. Pak přelijeme přes husté sítko či plátýnko. abychom zachytili lístečky kvítků pampelišek a naplníme do skleniček.
Chceme-li  med hustší, použijeme  více cukru, nebo déle vaříme, aby se voda odpařila.
Můžeme takto připravit i med z květů bezu, akátu, lípy, sedmikrásky, ale to je trochu piplačka....je dobré pak přihodit lístečky máty či meduňky, sedmikráska je bez chuti.
Plátky citrónu můžeme dát pro ozdobu do skleniček.
Dáme do chladna a hlavně si dobře vymyjte skleničky a kontrolujte, zda med nechytá plíseň, i to se stane.

Fotogalerie

Roxana

14. 05. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře