300 květů rozkvetlé pampelišky, 1 kg pískového cukru, 2 omyté a na kolečka nakrájené citróny, asi litr vody.
Květy pampelišek propláchneme studenou vodou, aby tam nebyl všudypřítomný hmyz, vodu slijeme a nalijeme novou.
Přikryjeme utěrkou a přes noc necháme louhovat. Pak přidáme na kolečka nakrájené citrony, můžeme přidat i limetky, či pomeranč. Přivedeme k varu a necelou půlhodinku vaříme, vody a cukru dáváme tolik, jak chceme med hustý.
Kolečka citrónů a pomerančů vylovíme a pampelišky scedíme a vymačkáme. Pak přelijeme přes husté sítko či plátýnko. abychom zachytili lístečky kvítků pampelišek a naplníme do skleniček.
Chceme-li med hustší, použijeme více cukru, nebo déle vaříme, aby se voda odpařila.
Můžeme takto připravit i med z květů bezu, akátu, lípy, sedmikrásky, ale to je trochu piplačka....je dobré pak přihodit lístečky máty či meduňky, sedmikráska je bez chuti.
Plátky citrónu můžeme dát pro ozdobu do skleniček.
Dáme do chladna a hlavně si dobře vymyjte skleničky a kontrolujte, zda med nechytá plíseň, i to se stane.
Pampeliškový med - starý recept po mé babičce
14. 05. 2010
Fotogalerie
Další články
Komentáře
Přidat komentář© 2024, Railsformers s.r.o.