Na mysli nemáme vločky sněhové, ale ovesné. Jsou totiž dobrým zdrojem vlákniny, železa, vápníku či lecitinu. Navíc jsou plné komplexních sacharidů, takže tělo zasytí opravdu na dlouho. Dejte si je ke snídani a budete mít energii celý den!
Vločky pomáhají stabilizovat trávení, a to díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin. Jsou sytivé a mají relativně nízký glykemický index, takže vás po nich nebude honit mlsná. Navrch jsou bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, železa, vápníku a hořčíku. A v kuchyni jsou velmi variabilní – dají se připravovat nasladko i naslano, proto se s nimi nebojte experimentovat.
Nejlepší jsou sypané
Nejzdravější jsou sypané. Po ránu si je můžete spolu s čerstvým nebo sušeným ovocem přidat do jogurtu či tvarohu. Pochutnat si můžete i na granole, tedy křupavých vločkách zapečených s nejrůznějšími oříšky, semínky a sušeným ovocem. Stačí smíchat vločky se semínky, oříšky a sušeným ovocem, zakápnout kokosovým olejem a medem (nebo kaší z přezrálého banánu), promíchat a dát na 30 minut do trouby.
Skvělé do kaše
Vločky vám budou chutnat i v kaších. Povařte je pět až deset minut v mléce, rostlinném mléce či vodě. Kaši lze připravit i „overnight“ stylem, tedy namočit vločky přes noc do mléka nebo jiné tekutiny. Ráno už jen dodáte další suroviny – třeba ořechy či ovoce. Rozhodně zkuste i kaši naslano. Vločky povařte ve vývaru nebo ve vodě s bylinkami (rozmarýn, tymián…), bobkovým listem, solí a špetkou pepře, případně i s česnekem. Sceďte nebo svařte na kaši a dochuťte sýrem, opečenými houbami, slaninou, sušenými rajčaty, tofu… K vločkám se báječně hodí i vejce – sázené či ztracené. Ať už si připravíte sladkou, nebo slanou kaši, do talíře vždy nakonec kápněte trochu tuku, zvýrazníte tak chuť pokrmu.
Vločky můžete použít také jako zavářku do polévky nebo k zahušťování místo mouky či strouhanky (vločky pomelte nebo rozmixujte najemno). Udělat se z nich dá i pomazánka nebo skvělé a zdravé sušenky. Ty poslouží jako hodně rychlá snídaně či zákusek ke kávě.
Ovesné sušenky
Rozpusťte 100 gramů kokosového tuku nebo másla s velkou lžící medu, pak 100 gramů vloček, stejné množství mouky a kokosu, lžičku jedlé sody smíchejte s jedním strouhaným jablkem a rozpuštěným tukem a promíchejte. Směs dávejte lžící na plech vyložený pečicím papírem, lehce rozmáčkněte do tvaru sušenky, na každou položte plátek jablka a pečte asi 8 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Příště zkuste variaci s ořechy, brusinkami, mletou skořicí, vanilkou, lžící kakaa, strouhaným jablkem.