Košťálová zelenina patří mezi jedny z nejvíce blahodárných potravin pro tělo. Jako taková se podrobila mnohým výzkumům, z nichž vyšla jako nejvíce doporučovaná potravina vůbec.
Mezi košťálovou zeleninu řadíme brokolici, kapustu, zelí, květák, ale také ředkev, tuřín nebo rukolu.
PROTIZÁNĚTLIVÉ ÚČINKY
Zánětlivé prostředí narušuje stěny trávicího traktu a tím dovoluje proniknout do jeho stěn negativním látkám, které mohou následně vyvolat řadu nepříjemných účinků. Ty nejmenší se projevují v podobě nevolnosti nebo zažívacích problémů, ty větší pak v rozšíření infekce do těla a vyvoláním nemoci.
Košťálová zelenina patří mezi potraviny, které disponují protizánětlivými účinky a tím napomáhají udržet stěny střevní mikroflóry silné a nepropustné.
ANTIBAKTERIÁLNÍ ÚČINKY
Bakterie, které se do těla dostanou skrz potraviny nebo ovzduší ještě nemusí nutně vyvolat žádné onemocnění. Je-li naše tělo ale oslabené (má sníženou imunitu), může být i nepatrný výkyv základem nachlazení nebo chřipky.
Antibakteriální účinky košťálové zeleniny redukují množství negativních bakterií v organismu a napomáhají rychlejšímu uzdravení nemocného těla. Konzumace polévek z košťálové zeleniny je proto nejen vhodná z toho důvodu, že vás zahřeje, ale i regulérně dopomůže k uzdravení.
ANTIOXIDANT
Košťálová zelenina je i hodnotným antioxidantem, který napomáhá odvádět negativní látky z těla a podporuje funkci imunitního systému.
CHRÁNÍ SRDCE
Vysoký obsah draslíku, který se v košťálové zelenině, a především brokolici, nachází je bohatý na draslík. Ten napomáhá snižovat nejen krevní tlak, ale podporuje navíc správnou činnost srdce a chrání srdeční buňky před jejich deformací.
ELIMINUJE TOXINY
Nejen v zimě, ale v rámci celého roku se pravidelně vystavujeme škodlivým látkám, které pronikají do našeho organismu a způsobují řadu zdravotních komplikací. Košťálová zelenina pomáhá tyto toxické látky efektivně odbourávat a odvádět z těla ven.