Nafouklé břicho, špatné trávení nebo zácpa patří k velmi častým problémům moderní společnosti. Hlavní příčinu můžeme hledat v nevyvážené stravě a samozřejmě všudypřítomném stresu. Narušené zažívání má navíc vliv na obranyschopnost člověka, která rapidně klesá a dochází k častějším onemocněním.
Základem zdravých střev je dostatečný příjem vlákniny, která pomáhá pohybu potravy v trávící soustavě. Vláknina mimo jiné pomáhá i při snižování hladiny cholesterolu nebo cukrovky. Denní dávka se pohybuje přibližně kolem 20 – 30 gramy.
POTRAVINY S VYSOKÝM PODÍLEM VLÁKNINY
SUŠENÉ OVOCE![]()
O účincích sušeného ovoce slyšel pravděpodobně každý, jelikož se velmi často doporučují konzumovat při zácpě. Ať už si dáte sušené fíky, meruňky nebo švestky, všechny v sobě obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Pokud byste chtěli vědět množství, které byste měli sníst, tak na 100 gramů sušených švestek dostanete do těla 14 gramů vlákniny.
CELOZRNNÉ PEČIVO
Jedním z nejbohatších zdrojů vlákniny najdete v celozrnných výrobcích. Obecně platí, že jakékoliv celozrnné pečivo je z hlediska výživy prospěšnější než obyčejný bílý rohlík, ale některé obsahují i velmi zajímavé množství vlákniny. Například knäckenbrot obsahuje na 100 gramů až 15 gramů vlákniny a 13 gramů bílkovin!
CIZRNA![]()
Cizrna je známá nejvíce jako tradiční pomazánka humus a mnozí o ní tvrdí, že patří mezi nejkvalitnější luštěniny vůbec. Cizrna kromě skvělého množství vlákniny (12 gramů/100 gramů) je bohatá i na bílkoviny (20 gramů/100 gramů), minerály i vitaminy.
MANDLE
Další skvělou pochoutkou pro získání 25 gramů vlákniny během dne mohou být i ořechy. Speciálně mandle obsahují 12 gramů vlákniny na 100 gramů a stejně jako cizrna mají i vysoké množství bílkovin. Odborníci z řad výživy říkají, že ke správnému fungování mozku stačí denně sníst hrst ořechů, což odpovídá zhruba 20 gramům.
FAZOLE![]()
Luštěniny jsou obecně velmi doporučované, ale jen málokdo je má rád Ne snad, že by nebyly chutné, ale mnoho lidí mívá právě po konzumaci luštěnin problémy s plynatostí nebo nafouklým břichem. Tento stav je daný tím, že se tyto potraviny jí pouze sporadicky a nejsou zařazeny do pravidelného jídelníčku. V případě, že se rozhodnete luštěniny jíst pravidelně, tyto nepříjemné prvotní jevy vymizí, když si na ně tělo opět vybuduje trávící enzymy.
Fazole jsou bohaté nejen na vlákninu, ale také na bílkoviny a železo. Bílé fazole jsou navíc jedním z nejlepších zdrojů draslíku. Červené fazole obsahují přibližně 25 vlákniny na 100 gramů.