Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

“Pickles” - domácí kvašená zelenina

Udělejte si domácí “pickles”

Že nevíte, o co se jedná? To je přeci kvašená zelenina, která výborně posílí vaši imunitu. Což je dobře, neboť imunita dohlíží nad veškerými procesy, co se nám odehrávají v těle. Pokud nás imunitní systém správně chrání, můžeme se chlubit pevnějším zdravím.

Procesem kvašení nejlépe uchováte a zpracujete zeleninu, kterou si pak můžete vychutnávat i v zimním období. Díky bakteriím mléčného kvašení se zelenina perfektně konzervuje a tím si v sobě uchová veškeré vitamíny a minerály.

Tímto způsobem úpravy zeleniny podpoříte svou střevní mikroflóru, vyčistíte si tím trávící trakt a mléčným kvašením se pak i regenerují játra. Každý by měl do svého jídelníčku zařadit kvašenou zeleninu - minimálně 2 lžíce denně. Pokud tak učiníte, dopravíte do svého těla vitamíny skupiny B, C a K a také draslík, fluor, enzymy a hořčík.

Základní recept na domácí pickles

  • Zelenina (vhodná ke kvašení) - 1 kg (mrkev, zelí, křen, cibule, kedlubna, červená řepa, ředkve)

  • Mořská sůl - 17 g

  • Kmín

  • Nádoba na kvašení - skleněná, dřevěná či keramická, která se hodí nejlépe

Zelí a cibuli nakrájejte na drobno, ale mrkev, ředkve a podobnou zeleninu nastrouhejte na hrubo. Křen stačí nakrájet na kolečka. Po důkladném promíchání můžete přidat sůl a kmín. Tady už musíte zapojit obě ruce, kterými opět vše promícháte.

Míchejte tak dlouho, dokud vám zelenina nepustí šťávu. Poté ji po částech vkládejte do nádoby na kvašení. Jestli nemáte speciální keramickou nádobu na kvašení, budete muset sklenici něčím zatížit - ideálně talířkem a kamenem. Teď nastává ta hlavní část, zeleninu nechte 3 - 5 dní kvasit při pokojové teplotě.

Až bude hotová a bude v ní dostatek šťávy, můžete si ji z nádoby vybrat a vložit do menších sklenic, které pečlivě uzavřete. Sklenice pak umístěte do ledničky či sklepa. Když kvašená zelenina pustí málo šťávy, pamatujte na to, že zelenina musí být ponořená, takže v případě potřeby můžete dolít vodou. Při správném dodržení podmínek skladování vám zelenina vydrží téměř celou zimu.

Fotogalerie

LucieBlazejova

11. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
hanka
velmi zdravý sposob

hanka 16. 08. 2016, 19:53

Facebook komentáře