Plicník lékařský

23240_medium 

Právě je období, kdy kvete Plicník lékařský. Dokonce jej lidé kupují na  výstavách skalniček na skalku pro jeho krásné květy. Ono taky je proč. Která květina má jeden kvítek fialový, jeden modrý a další růžový? A víte proč?  Barvy se mění stářím květu... Já ho mám jako plevel všude, jen co jsme se nastěhovali, ale nezlobím se. Někde už možná odkvetl, někde je v květu anebo začíná, záleží na nadmořské výšce.

Je to ryze  evropská rostlina - roste ve světlých hájích,  listnatých lesích, v křovinách s vlhčí a hlubokou půdou od nížin až do podhůří. Má rád vápencovitou půdu. Daří se mu na vápencových podkladech. I na vaší skalce se mu bude dařit.
Sbíráme v dubnu a květnu trsy květů,  po sběru se rychle suší ve stínu (nikdy ne na sluníčku!) v tenkých vrstvách buď přirozeným teplem nebo uměle při teplotě do max. 40 - 60°C.  Spíš se přimlouvám za nižší teplotu.  Při sušení obracíme, aby sušení probíhalo rychle a květy mají mít  původní zabarvení. Při pomalém sušení léčivka ztmavne. Uchováváme v tmavých, dobře uzavřených nádobách.
Nať obsahuje kyselinu křemičitou, slizové látky, saponin, vitamín C a třísloviny.  Čaj je bez  pachu a má trochu slizovitou chuť.
Používá se i na tuberkulózu,  jeho význam snížily léky, dřív se používal hojně.
Dnes jej používáme při kašli, nachlazení na vykašlávání, působí protizánětlivě, pomáhá regeneraci dýchacích cest a trávicího traktu, působí lehce močopudně, zevně lze odvar použít i na krvácející hemeroidy a zánětlivé rány.
Pro vyšší obsah alkaloidů nepodáváme malým dětem, těhotným a kojícím ženám, nepijeme déle než 3 týdny.
Příprava: 2 lžičky drogy přelijeme vařící vodou, 10 minut nechám přikryté ustát a teplé pijeme 3 x denně.
V létě lze použít i listy. Ještě podotknu, že záměna není možná, pouze existuje jeden druh,který má tmavé listy a není jedovatý, ale ani léčivý..
Fotografie v článku je varianta s bíle skvrnitými listy, účinky jsou stejné.
ZDROJ:
Použito z vlatních www. stránek,  které sestavuji dle literatury dr. Janči, Marie Treben a pátera Ferdy, nikdy nečerpám pouze z jedné knihy, i když všichni jsou uznávaní autoři.

přidejte na:
Roxana

25. 04. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář