Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Plicník lékařský

23240_medium 

Právě je období, kdy kvete Plicník lékařský. Dokonce jej lidé kupují na  výstavách skalniček na skalku pro jeho krásné květy. Ono taky je proč. Která květina má jeden kvítek fialový, jeden modrý a další růžový? A víte proč?  Barvy se mění stářím květu... Já ho mám jako plevel všude, jen co jsme se nastěhovali, ale nezlobím se. Někde už možná odkvetl, někde je v květu anebo začíná, záleží na nadmořské výšce.

Je to ryze  evropská rostlina - roste ve světlých hájích,  listnatých lesích, v křovinách s vlhčí a hlubokou půdou od nížin až do podhůří. Má rád vápencovitou půdu. Daří se mu na vápencových podkladech. I na vaší skalce se mu bude dařit.
Sbíráme v dubnu a květnu trsy květů,  po sběru se rychle suší ve stínu (nikdy ne na sluníčku!) v tenkých vrstvách buď přirozeným teplem nebo uměle při teplotě do max. 40 - 60°C.  Spíš se přimlouvám za nižší teplotu.  Při sušení obracíme, aby sušení probíhalo rychle a květy mají mít  původní zabarvení. Při pomalém sušení léčivka ztmavne. Uchováváme v tmavých, dobře uzavřených nádobách.
Nať obsahuje kyselinu křemičitou, slizové látky, saponin, vitamín C a třísloviny.  Čaj je bez  pachu a má trochu slizovitou chuť.
Používá se i na tuberkulózu,  jeho význam snížily léky, dřív se používal hojně.
Dnes jej používáme při kašli, nachlazení na vykašlávání, působí protizánětlivě, pomáhá regeneraci dýchacích cest a trávicího traktu, působí lehce močopudně, zevně lze odvar použít i na krvácející hemeroidy a zánětlivé rány.
Pro vyšší obsah alkaloidů nepodáváme malým dětem, těhotným a kojícím ženám, nepijeme déle než 3 týdny.
Příprava: 2 lžičky drogy přelijeme vařící vodou, 10 minut nechám přikryté ustát a teplé pijeme 3 x denně.
V létě lze použít i listy. Ještě podotknu, že záměna není možná, pouze existuje jeden druh,který má tmavé listy a není jedovatý, ale ani léčivý..
Fotografie v článku je varianta s bíle skvrnitými listy, účinky jsou stejné.
ZDROJ:
Použito z vlatních www. stránek,  které sestavuji dle literatury dr. Janči, Marie Treben a pátera Ferdy, nikdy nečerpám pouze z jedné knihy, i když všichni jsou uznávaní autoři.

Fotogalerie

Roxana

25. 04. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře