Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pochutnejte si na mléčných výrobcích i s laktózovou intolerancí

Možná se domníváte, že si kvůli nesnášenlivosti laktózy nemůžete dopřávat žádné mléčné výrobky. Ale opak je pravdou. Bylo by rozhodně velkou chybou výrobky z kravského mléka ze stravy vyloučit, neboť našemu tělu dodávají nenahraditelné nutriční látky.

Pochutnejte si na mléčných výrobcích i s laktózovou intolerancí
Laktózová intolerance patří mezi nejběžnější zdravotní obtíže související s příjmem potravy. Její výskyt je vázán místně i rasami - nejvyšší je u Asiatů a Afričanů. Naopak nejvíce laktózově tolerantní jsou obyvatelé severní Evropy (cca 90 %), u Čechů se jedná o 70 % populace.

Zní logicky, že ve stravě vynecháme potraviny, které nám způsobují zdravotní potíže. Také všichni víme, že mléčné výrobky obsahují mléčný cukr, neboli laktózu. Tedy se nám nabízí, že lidé s nesnášenlivostí laktózy by neměli konzumovat mléčné výrobky. Jenže nic není černobílé.

„Laktózově intolerantní osoby mohou denně konzumovat 6-12 gramů laktózy, což není malé množství. Z mléčných výrobků by měly preferovat zakysané mléčné výrobky (jogurty, zákysy, kefíry) a sýry,“ sděluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Zakysané mléčné výrobky mají oproti samotnému mléku výhodu, že obsahují o 20-50 % méně laktózy.“

Jak je to ovšem se sýry? „Při výrobě sýrů je odstraňována syrovátka, která obsahuje značné množství laktózy. Zbytky laktózy se také ztrácí během zrání sýrů," vysvětluje odbornice. „Mám-li být konkrétní, během dne může člověk s nesnášenlivostí mléčného cukru zkonzumovat například 200 g cottage sýru a 150 g jogurtu, nebo třeba 100 g sýru a pár kousků pečiva s tvarohovou pomazánkou. Tyto příklady splňují hlavní zásadu – tedy denní dávku laktózy 6-12 gramů.“

Pochutnejte si na mléčných výrobcích i s laktózovou intolerancí
Nově se na českém trhu začaly objevovat i mléčné výrobky, které jsou zbaveny laktózy během jejich výroby. I to je cesta, jak konzumovat mléčné výrobky bez omezení. Důležité ovšem je, aby byly mléčné výrobky ve vaší stravě zastoupeny. Obsahují totiž téměř veškeré makro-i mikroživiny, která jsou nepostradatelné pro život. 

„Za všechny výhody mléčných výrobků si jmenujme prevenci osteoporózy, kontrolu hmotnosti, prospěšný vliv na trávení, pokožku, vlasy a nehty“ dodává PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Více informací na www.bileplus.cz
Barbora Šumná

19. 06. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře