Poctivé domácí marmelády

Milujete po ránu křupavé pečivo ve spojení s jemným, ale přitom chuťově výrazným džemem? To my také a právě proto vám přinášíme 3 fantastické džemy, které prostě musíte vyzkoušet.

#damejidlo-siroky 

Citronový džem

Zázvor obecný se skládá nejen z oddenku neboli kořenové části, kterou využíváme v kuchyni, ale také ze stonku, květů a listů. Oddenek se musí nejprve očistit, takže jej před přípravou oloupeme či oškrábeme. Teprve poté jej můžeme nakrájet či nastrouhat.


Zázvor se může chlubit ostrou, pálivou, výrazně pryskyřicovou chutí. Má také léčivé účinky. Nejčastěji jej využíváme při nachlazení. Působí ale i jako určitá prevence proti rakovině a dokonce prý má i afrodisiakální účinky. Měli byste však se zázvorem šetřit, neboť ve větším množství vám může spíše uškodit.

Banánový džem

Banány pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, neboť obsahují vysoké množství pektinu. Obsahují také pomalu stravitelný škrob, jenž funguje jako rozpustná vláknina. Spolu s pektinem tak snižují chuť k jídlu a zároveň zpomalují vyprazdňování žaludku. Kromě jiného pomáhají i s hubnutím, protože obsahují málo kalorií, ale za to zvyšují pocit sytosti a plnosti.


Džem z kiwi


Kiwi je bohatým zdrojem vitamínu C a spolu s hořčíkem, kterého je v kiwi dostatečné množství, prospívá látkové výměně, posiluje cévy a žíly a také celkově i naši imunitu. Má antioxidační účinky, posiluje srdce, podporuje růst svalů, kostí a doporučuje se i při problémech, které se týkají ústní hygieny.


Pomáhají totiž při krvácení z dásní nebo parodontóze. Kiwi působí jako skvělá prevence nachlazení a rýmy. Můžeme jej konzumovat v syrovém či tepelně upraveném stavu. Můžete se jeho slupky zbavit jednoduše pomocí škrabky či obyčejného loupacího nože, ale stejně tak jej můžete jíst i se slupkou podobně jako jablko.


Kiwi pak stačí jen omýt a můžete se do něj zakousnout. Těm, kterým ale slupka s chloupky vadí, poradíme, že ho stejně tak můžete jen překrojit a lžičkou vyjíst zelenou dužninu. Jediné, co vám v případě kiwi nedoporučujeme, je konzumovat ho spolu s mléčnými výrobky.

#chefparade-siroky 



přidejte na:

30. 08. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář