Poctivé domácí sirupy

Už nechcete pít sirupy z obchodu, které jsou nejen plné éček, ale celkově chutnají tak nějak “uměle”? Pojďte si s námi připravit domácí sirup. Mají plnější chuť, jsou zdravější a můžete si je přizpůsobit dle vaší chuti.

#damejidlo-siroky 

Domácí sirup z plodu aronie

Aronie neboli černá jeřabina je považována za cennou superpotravinu. S její pomocí můžeme regulovat hladinu krevního tlaku, zvládne i zvýšit pevnost a pružnost cév, pomáhá tlumit bolest a také zlepšuje metabolismus.


Aronie je silným antioxidantem, posiluje imunitu a působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Pomáhá nám i ohlídat hladinu cholesterolu v krvi a díky vysokému obsahu jódu je také velmi žádoucí hlavně u těhotných a kojících žen. Jód totiž pomáhá dětem při rozvoji mozku, inteligence a také chrání jejich zoubky před vznikem zubních kazů.









Domácí skořicový sirup


Skořice je vlastně kůra, která se následně suší a balí do svitků. Existuje ale skořice pravá (Cejlonská) a také skořice Cassia (čínská skořice). V případě čínské skořice se sbírá celá vrchní kůra stromu, ale u té pravé - cejlonské skořice se sbírá jen tenoučká vrstva vnitřní kůry. Z profilu pak vypadá trochu jako doutník a jednotlivé vrstvy můžete snadno oddělit rukama.





Sirup z květu černého bezu

Černý bez je označení keře, na kterém rostou černé šťavnaté peckovice. Sbírají se však nejen plody, ale i listy a květy. V květech najdete organické kyseliny (jablečná, octová a jiné), dále také glykosidy, silice, třísloviny a spoustu vitamínu C. Plody navíc obsahují vitamín A, B a kyselinu panthotenovou a v listech můžete najít i pryskyřici, sambucin a obrovské množství vápníku.

Pokud si třeba připravíte čaj z bezových květů, pomůže vám při horečce, rýmě, kašli a zatočí i se začínající chřipkou. Naopak vychlazený neslazený čaj můžete popíjet při žaludečních nevolnostech, střevní kolice nebo křečích. Pomáhá také zmírnit menstruační a neuralgické bolesti nebo migrénu. Bezinková šťáva pomáhá při zápalu plic, také reguluje hladinu krevního cukru a poradí si i při zánětech trojklanného nervu či sedacího nervu (ischias).



#chefparade-siroky 
přidejte na:

11. 07. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář