Podzimní dobroty s přidanou hodnotou

Podzimní ovoce je jako stvořené pro různé způsoby zpracování. Jeho výrazná chuť i vyšší obsah cukru svědčí ovocným vínům, sirupům, výrobě povidel i pečenému čaji, na kterém si pochutnáte během zimy.

Když si chcete ovoce nasušit

Tento způsob uchování se hodí hlavně pro ty, kteří chtějí nezdravé sladkosti vyměnit za zdravější alternativu. Sušené ovoce se dá jíst samozřejmě jen tak, ale je také skvělým doplňkem celozrnných snídaňových směsí a kaší.

Křížala je prostě klasika

Podzimní dobroty s přidanou hodnotou Mezi tradiční sušené plody patří samozřejmě jablka. Křížaly se dobře dělají z podzimních i zimních jablek, ale můžete je zkusit i z hrušek. Omyté plody stačí zbavit jádřinců a stopek, můžete je oloupat nebo nechat se slupkou. Poté je nakrájejte na tenké plátky o tloušťce asi 4 mm. Pokud budete křížaly sušit v elektrické troubě, vyložte plech pečicím papírem. Plátky ovoce pokládejte tak, aby se nepřekrývaly. Nejdříve sušte při teplotě 50 °C, jakmile ovoce začne mírně zasychat, můžete teplotu navýšit až o 20 stupňů. Po nějaké době plátky otočte a dosušte při teplotě 60 °C. Mnozí se domnívají, že se křížaly suší dokřupava, ale to je chyba. Měly by být stále pružné, aby se daly dobře jíst. Na výrobu křížal se nehodí všechny odrůdy, volte jen ty s typickou sladkokyselou chutí, vyšším obsahem cukru a nemoučnaté plody.

 

Pečený čaj z pozdního ovoce

Existuje na něj celá řada skvělých receptů, jedním z nich je ten s rumem, který se hodí pro dospělé, ale můžete udělat i nealkoholickou verzi pro děti. Budete potřebovat asi 3 kg opláchnutého, na kostky nakrájeného ovoce. Dobrou volbou budou jablka, hrušky, švestky a dřínky. Na toto množství budete potřebovat 1 kg krystalového cukru, 6 hřebíčků, 2 hvězdičky badyánu, 2 větší špetky skořice a 3 citrony zbavené slupky. Troubu předehřejte na 220 °C. K ovoci přidejte plátky citronu, cukr a koření a v hlubším pekáčku dejte do trouby a pečte přibližně půl hodiny při teplotěPodzimní dobroty s přidanou hodnotou 200 °C. Můžete přidat trochu rumu a po promíchání plňte do vyvařených sklenic. Pečený čaj je určitě dobré zavařit, aby déle vydržel.

Sirupy pro silnou imunitu

Na podzim je vyrobíte z plodů rakytníku, pokud vám ještě nějaké plody zůstaly na větvích. Stačí je odšťavnit v odšťavňovači. Na kilogram této šťávy připadne stejné množství cukru. Šťávu s cukrem lehce zahřejte, kvůli zachování vitaminu C rozhodně nevařte. Poté plňte do čistých sklenic a zavařte obvyklým způsobem.

přidejte na:
BB

06. 11. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář