Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Podzimní zázrak jménem zvěřina

Co jsou největší pochoutky podle šéfkuchařů?

Zvěřina je jedním z největších gastronomických zázraků podzimu. Nejenže vyniká nezaměnitelnou divokou chutí, ale navíc je i nesmírně zdravá. Má málo tuků a naopak hodně vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek.

Nabídce restaurací v současnosti kralují pokrmy ze srnců, jelenů, daňků, bažantů, muflonů, kanců nebo zajíců. Zvěřina je každoročně velkým lákadlem a lidé na ni slyší. Maso ze zvěřiny má spoustu předností – především je chutné, zdravé a dietní. Obsahuje velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Další výhodou zvěřiny je, že má vysoký podíl bílkovin, málo tuku a je lehce stravitelná.

61637_mediumNejvětší delikatesy ze zvěřiny podle šéfkuchařů

Reputaci nejlepší zvěřiny si obecně drží srnčí maso, konkrétně srnčí hřbet a svíčková. Velmi oblíbené je i maso daňčí. A co řadí k největším pochoutkám samotní šéfkuchaři? „Výborné jsou šunky z divokého prasete, které jsou sušené za studena. A další delikatesou je určitě jelení svíčková. Ta je nejlepší částí masa a hodí se hlavně k přípravě steaků,“ říká Jan Kos z pražského Renommé Restaurantu.

Další tip má šéfkuchař Jan Rimpler z vyhlášené brněnské restaurace Noem Arch, který v minulosti sbíral zkušenosti i v zahraničí a vařil dokonce v Peru: „U našich hostů vede carpaccio ze zauzeného daňčího hřbetu s jeřabinami a salátkem ze špagetové dýně, které teď servírujeme v rámci speciálního menu Festivalu chutí vůně podzimu.“

Právě podzimní Festival chutí z dílny Alakarte.cz nabízí i další zvěřinové speciality. Hosté v šestnácti restauracích po celém Česku můžou do 4. listopadu ochutnat například do růžova pečený hřbet z muflona s gratinovaným bramborovým pyré, kančí svíčkovou se sušenými višněmi nebo jelení ragú s domácími bramborovými rösti. Bližší informace včetně jednotlivých menu najdou zájemci na oficiálním webu www.festivalchuti.cz.

61636_mediumPodle omáčky poznáte kuchaře

Nedílnou součástí zvěřinových pokrmů bývají omáčky. A ne nadarmo se říká, že právě podle nich poznáte kuchaře. Obecně se ke zvěřinovému masu nejvíc hodí sladko-kyselé omáčky z ovoce nebo z vína. Zajímavé možnosti otevírá také velké množství sezónních surovin, jako jsou švestky, šípky nebo jeřabiny.

„Některé omáčky ke zvěřině jsou v uvozovkách téměř dané ať už historií nebo oblíbeností. Sem patří například kančí se šípkovou nebo srnčí na smetaně,“ přibližuje šéfkuchař Jan Rimpler z Noem Arch. „U některých druhů se ale může trochu vymýšlet a experimentovat. K divoké kačeně třeba skvěle sedí omáčka švestková, brusinková nebo jeřabinová. Naproti tomu srnčí hřbet se dá podávat s malinovou nebo čokoládovou demi glace,“ doplňuje Rimpler s tím, že specifickou chuť omáčkám dodají i divoké koření a jalovec.

Fotogalerie

Šéfredaktor

31. 10. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře