Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Unikátní plodina - pohanka

Pohánka svojim obsahom výživných látok patrí k unikátnym plodinám. Je najlepším zdrojom rutínu, ktorý má priaznivé účinky na cievy a krvný obeh, zlepšuje pružnosť ciev, znižuje riziko infarktu, krvný tlak, aj hladinu cholesterolu v krvi. Okrem iného obsahuje vysoký podiel vitamínov skupiny B, vápnika, zinku, medi a selénu. Je zdrojom kvalitných tukov a plnohodnotných bielkovín. Zrniečka pohánky sú priam zázračné, no stále málo využívané v kuchyni. Zrniečka majú zvláštny trojhranný tvar a pripravujú sa veľmi jednoducho. Stačí dodržať správny pomer vody a pohánky. Na jednu šálku pohánky potrebujeme dve šálky vody. Hrniec, v ktorom budete variť pohánku, by mal mať dobre doliehajúcu pokrievku, inak sa s unikajúcou parou stráca aj aróma a pohánka sa zbytočne vysušuje. Pohánku nasypeme do studenej vody a privedieme do varu. Na miernom ohni ju necháme dusiť, až kým sa neodparí všetka voda a zrnká nezmäknú a nepootvoria sa. Hotovú ju už nemiešame a ešte chvíľu necháme v hrnci odpočinúť. Väčšinu výživných látok a chuti si zachová ak ju varíme "pod perinou". 1 šálku pohánky vsypeme do hrnca s 1 a 1/2 šálkou vriacej osolenej vody. Prikryjeme a necháme 20 - 25 minút dôjsť pod perinou. Takto pripravená je najzdravšia.

uschi3

12. 05. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře