Pohanka - součást zdravé výživy


K potravinám, které jsou zdraví prospěšné, patří bezesporu pohanka. Ještě jste ji neochutnali? Dokonce o ní nic nevíte? Tak se s ní pojďme trochu seznámit. Pohanka se v Čechách a na Moravě pěstovala od 13. století. Byla to potravina chudých, kteří se živili především různými obilninami. Je to jednoletá rostlina z čeledi rdesnovitých. Dlouho byla v zapomnění, ale poslední dobou zájem o ni vzrůstá. Hodně je rozšířena v Asii, Japonsku nebo Kanadě, kde jsou velmi populární pohankové placky s javorovým sirupem. 

Cestu zpět si pozvolna nachází i do českých kuchyní a to nejenom vegetariánských nebo makrobiotických. Pohanka má svou typickou chuť, která může být pro někoho zpočátku nezvyklá. Proto, když začínáte s pohankou, vyberte si raději její světlejší barvu. Tato pohanka je loupaná mechanicky a nemusí se tudíž skoro vařit. Stačí ji zalít vřelou vodou (na jeden díl pohanky dva díly vřelé vody) a nechat pod utěrkou nabobtnat. Naopak pohanka loupaná termicky při teplotách 200 i více stupňů, je tmavá a tvrdá a musí se dlouho vařit. Taky její chuť je jiná, jakoby “spálená”. Při vysokém zahřívání samozřejmě částečně ztrácí hodnotné výživné látky. 


Proč jíst pohanku 


Semeno pohanky obsahuje hodně vlákniny, dále vápník, draslík, fosfor a např. hořčík, zinek a selen. Významný je také obsah nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité v prevenci proti ateroskleróze. Z vitamínů je to především skupina B, vitamín E nebo cholin. Zvlášť se oceňuje vysoký podíl rutinu, který se nachází v semenech i slupkách. Působí příznivě na cévy v celém organismu, vrací jim pružnost a zmírňuje potíže s křečovými žilami. Zastavuje také praskání žilek v očích a v obličeji. Účinek rutinu se ještě zvyšuje se současnou konzumací vitamínu C, proto je dobré kombinovat jídla z pohanky s čerstvou zeleninou

Dále tato obilnina obsahuje důležitý vitamin cholin, který pomáhá regenerovat jaterní buňky a odbourává nahromaděný tuk v játrech. V neposlední řadě pohanka snižuje hladinu cholesterolu v krvi a tím riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Je také důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech a při střevních nádorech. Nemá žádný lepek, tudíž je velice vhodná pro bezlepkovou dietu. 


Využití pohanky 


V prodejnách potravin a zdravé výživy najdeme celou řadu výrobků. Namátkou jmenujme loupanou pohanku, pohanku lámanku, pohankové vločky, mouku, instantní kaše nebo třeba chléb a pečivo s vysokým obsahem pohankové mouky. V kuchyni ji využijeme při přípravě různých zapékaných pokrmů, karbanátků, placek, zeleninových polévek či pomazánek. Dělají se z ní různé kaše a nákypy, ať už ve slané nebo sladké podobě. Při jejich přípravě postupujeme stejně, jako bychom používali rýži. 

Receptů na přípravu pohanky je velké množství a záleží na každém z nás, jaký si vybere a co mu bude chutnat. V každém případě bychom ale tuto potravinu měli zařadit do svého jídelníčku. Naše tělo nám za to jenom poděkuje.

přidejte na:
Jana Smidži

13. 01. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář