Vyrábí se na začátku stejně jako klasické droždí, na konci jsou z něj ale dva zcela odlišné produkty. Řeč je o lahůdkovém droždí, které vám těsto sice nenakyne, zato se používá jako skvělé ochucovadlo. Do čeho všeho jej můžete přidat? To se dozvíte v dnešním článku.
LAHŮDKOVÉ DROŽDÍ
Lahůdkové droždí najdete většinou ve specializovaných obchodech a e-shopech se zdravou výživou. Lidé si jej cení převážně pro svůj bohatý výskyt bílkovin, minerálů a vitaminů. Dokonce patří k jednomu z nejbohatších zdrojů vitaminů skupiny B, které pomáhají udržovat tělo v duševní a fyzické rovnováze.
Lahůdkové droždí obsahuje vitaminy skupiny B:
-
Vitamin B1: nutný pro přeměnu sacharidů na energii, ovlivňuje činnost srdce a nervové soustavy, podílí se na metabolických procesech v těle,
-
Vitamin B2: rozvádí v těle železo, ovlivňuje růst vlasů a nehtů,
-
Vitamin B3: harmonizuje činnost nervové soustavy, má pozitivní vliv na kůži a sliznici,
-
Vitamin B5: podporuje metabolismus, pomáhá vstřebávat tuky a podporuje kvalitu vlasů a nehtů,
-
Vitamin B6: udržuje správnou funkci svalů, stará se o aktivní imunitní systém,
-
Vitamin B9: ovlivňuje vývoj plodu, harmonizuje činnost srdce.
Bojíte se lahůdkové droždí ochutnat? Nebojte. I když vám čerstvé droždí nemusí chutnat, věřte, že to lahůdkové je úplně jiné. Má svou vlastní oříškově-sýrovou chuť, která pro mnoho lidí připomíná parmezán. Někteří lidé jej bez problémů jedí po lžičkách, ale stačí jej v přiměřeném množství přidávat do pomazánek, salátů nebo těstovin.
Kde se hodí lahůdkové droždí:
-
Ochucovadlo omáček,
-
Dodává slanost těstu na knedlíky, noky, halušky atd.,
-
K posypání zapékaných jídel,
-
U veganů nahrazuje parmezán,
-
Skvěle funguje v pomazánkách,
-
Umí zahustit karbanátky, nákypy nebo sekané.
Pětula Adamovicova 01. 01. 2021, 01:15
cibulinecka 23. 11. 2020, 01:23