Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Pomelo - obr mezi citrusy


Podzim a zima je období, kdy konzumujeme ve zvýšené míře různé druhy citrusů. Zásobují nás především vitamíny, které chrání náš organismus před nachlazením a chřipkou. Mezi ně bezesporu patří také pomelo, obr mezi citrusy. Plod pomela dorůstá až 5 kilogramů, ale více jsou vidět plody okolo 1 kilogramu. 

Odkud pochází? 

Pomelo pochází z jihovýchodní Asie, volně roste v Thajsku, Indonésii, a Malajsii. Pěstuje se také v některých státech USA nebo v Japonsku. Roste na trnitém, stálezeleném stromu, který dorůstá výšky až 15 metrů. Kůra pomela má žlutozelenou až oranžovou barvu. Je velmi tlustá, ale dobře se loupe. 

Co obsahuje? 

Pomelo má stejné množství vitamínu C jako citrón a mnohonásobně více než třeba jablko. Dále je zdrojem sodíku, železa, draslíku a vitamínu A. Právě díky zvýšenému podílu draslíku, minimu kalorií a tuku se doporučuje jeho konzumace při snaze o snížení cholesterolu a prevenci proti srdečním chorobám. Mimo to léčí kašel, zlepšuje odhlenění dýchacích cest, skvěle vás zasytí. Jak už bylo řečeno, obsahuje velmi málo kalorií a proto je dobrým pomocníkem při hubnutí. Odstraňuje také intoxikaci alkoholem a pomáhá tak při kocovině. V létě je výborným zdrojem tekutin. Při nákupu je velmi důležité, aby bylo zabaleno v celofánu, jinak jeho dužina velmi rychle vysychá. 

Jak pomelo konzumovat? 

Jí se syrové, bez slupky a to většinou přímo nebo se může přidávat do ovocných salátů pro zpestření chuti. Před samotnou konzumací ho oloupejte z tlusté slupky a zbavte bílé části kůže. Pak ho rozdělte na měsíčky a očistěte tak, aby zbyla jen dužina. Potom si můžete vychutnat skvělou kombinaci grapefruitu s pomerančem. 
  
Pokud jste pomelo ještě nevyzkoušeli, právě teď, na začátku prosince, je nejvyzrálejší. Proto si zkuste obohatit jídelníček o toto skvělé ovoce, jistě nebudete litovat.

Fotogalerie

Jana Smidži

10. 12. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře