Potraviny, které vás zahřejí


Příchod podzimu přináší s sebou i nástup chladnějšího počasí. Odkládáme letní oblečení a balíme svá těla do stále teplejších svetrů a kabátů. Co ale zkusit se zahřát také správně zvolenou stravou?

Zatímco v létě konzumujeme spíše potraviny, které nás ochlazují (v čínské medicíně označované slovem jin), v chladných podzimních a zimních dnech bychom měli dát přednost potravinám zahřívacím (jang). Jejich konzumací pomáháme tělu, aby se prohřálo, posílilo a zpevnilo. Vhodně zvolenou skladbou jídelníčku můžeme předejít podzimním depresím i různým nemocem. 

Co nám v chladných dnech neprospívá? 

Především bychom se měli vyvarovat nebo značně omezit ochlazující potraviny. Patří k nim například mléčné výrobky, které zahleňují plíce a trávicí soustavu a silně náš organismus překyselují. Abychom místo nich dostali do těla prospěšné živé bakterie, je daleko vhodnější dát přednost kvašené zelenině. 

Máte rádi čerstvé zeleninové saláty? 

Tak v zimě na ně raději zapomeňte. Syrová zelenina velmi ochlazuje, je proto lepší ji tepelně upravit. Jestliže chcete zachovat co nejvíce vitamínů a minerálů, vařte zeleninu v páře nebo ji jen lehce opečte či osmahněte. 

Jste zvyklí v zimě jíst zvýšené množství citrusových plodů, abyste do sebe dostali potřebné vitamíny? Právě citrusy náš imunitní systém ochlazují nejvíce. Lépe uděláte, když využijete síly koření, např. skořice, zázvoru, kari, pepře, oregana nebo bazalky. 

Vhodné potraviny pro zimu 

V tomto období dávejte přednost zejména potravinám, které prošly varem. Dopřávejte si ve zvýšené míře teplé polévky, omáčky, maso (kuřecí, vepřové, kachní), celozrnné výrobky, vnitřnosti, pohanku, jáhly, vejce, cibuli, česnek nebo křen. Nebojte se zařadit ani máslo a kvalitní tuky. Velmi dobře nám v zimním období udělá popíjení ovocného nebo černého čaje, do něhož přidáme špetku skořice. Nesmíme zapomenout ani na zázvorový čaj, který příjemně prohřeje celé tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu. 

Kromě zahřívacích nebo ochlazujících potravin existují také neutrální, které si můžeme dopřát bez ohledu na roční období. Jsou to např. luštěniny, kořenová zelenina, ryby, telecí maso, brambory, rýže, různá semena, ořechy a ovoce, jež se vyskytuje v mírném podnebném pásu. Zahřívací potraviny by měli s opatrností konzumovat lidé s vysokým krevním tlakem, po prodělané mrtvici, lidé trpící častými migrénami nebo ženy v menopauze.
přidejte na:
Jana Smidži

25. 09. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář