Potraviny proti podzimní depresi

Léto je pryč, dny se krátí, zima se nezadržitelně blíží. Vstáváme do tmy a za tmy se vracíme z práce. Přes den je pošmourno, deštivo, mlhavo, zima zalézá pod kůži. Ano, i takové je typické podzimní počasí. To ovšem ovládá také naši náladu, která je často “na bodu mrazu”. Jsme podráždění, mrzutí, rozhodí nás každá maličkost. V noci špatně spíme, vstáváme unavení a neodpočinutí. Proto saháme po různých vitamínech, doplňcích stravy nebo prášcích na spaní. 
 
Ale co si trochu upravit stravu, abychom podzimní melancholii zvládali lépe? 
 
Nabízíme vám několik potravin, které bychom měli na podzim konzumovat ve zvýšené míře. 
 
Tučné ryby
 
Losos, tuňák, makrela nebo pstruh. Jsou plné omega 3-mastných kyselin, jež pomáhají vylepšit paměť a celkový výkon organismu. 
 
Ořechy a semínka
 
Mají v sobě nejenom antioxidanty a vitamíny, ale udržují v chodu nervový systém a chrání mozkové buňky. Působí příznivě i na paměť a soustředěnost. 
 
Ovesné vločky 
 
Obsahují velké množství vitamínu B a magnézia. Tím zvyšují výkonnost organismu a zesilují koncentraci. 
 
Červená paprika
 
Svým extrémně vysokým obsahem vitamínu C pomáhá perfektnímu prokrvení mozku. 
 
Avokádo, stejně jako banán
 
Má vysoký podíl draslíku a fosforu a zaručuje dobrý a klidný spánek a pěkné sny. 
 
Čokoláda 
 
Ovšem samozřejmě ta hořká a nejméně se 70 % kakaa. Ta dokáže s podzimní únavou zatočit jako nic jiného. Výrobky s velkým podílem kakaa mají totiž spoustu živin a minerálních látek - například hořčík, zinek nebo draslík. Díky nim dokážeme udržet pozornost a mozek v bdělém stavu. 
 
Krůtí maso
 
Má hodně železa, zinku a vitamínu B. To vše zabraňuje infekcím. Je lehce stravitelné a ve srovnání s ostatními druhy masa má daleko vyšší obsah bílkovin a nejnižší podíl tuku. Díky aminokyselině tryptophan snižuje deprese. 
 
Čaj 
 
Obsahuje tein, který ve spojení s trávicími šťávami posiluje imunitní systém a snižuje riziko infarktu. 
 
Kromě vhodně zvolené stravy si nevlídné podzimní dny co nejvíce zpříjemněte. Zajděte si na masáž, přečtěte si dobrou knížku, u které si můžete vychutnat třeba skleničku vína. Navštivte kino, divadlo nebo si vyjděte někam s přáteli. To vše vám určitě zvedne náladu.
 
přidejte na:
Jana Smidži

25. 11. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář