Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Potraviny proti podzimní depresi


Léto je pryč, dny se krátí, zima se nezadržitelně blíží. Vstáváme do tmy a za tmy se vracíme z práce. Přes den je pošmourno, deštivo, mlhavo, zima zalézá pod kůži. Ano, i takové je typické podzimní počasí. To ovšem ovládá také naši náladu, která je často “na bodu mrazu”. Jsme podráždění, mrzutí, rozhodí nás každá maličkost. V noci špatně spíme, vstáváme unavení a neodpočinutí. Proto saháme po různých vitamínech, doplňcích stravy nebo prášcích na spaní. 

Ale co si trochu upravit stravu, abychom podzimní melancholii zvládali lépe? 

Nabízíme vám několik potravin, které bychom měli na podzim konzumovat ve zvýšené míře. 

Tučné ryby

Losos, tuňák, makrela nebo pstruh. Jsou plné omega 3-mastných kyselin, jež pomáhají vylepšit paměť a celkový výkon organismu. 



Ořechy a semínka

Mají v sobě nejenom antioxidanty a vitamíny, ale udržují v chodu nervový systém a chrání mozkové buňky. Působí příznivě i na paměť a soustředěnost. 




Ovesné vločky 

Obsahují velké množství vitamínu B a magnézia. Tím zvyšují výkonnost organismu a zesilují koncentraci. 




Červená paprika

Svým extrémně vysokým obsahem vitamínu C pomáhá perfektnímu prokrvení mozku. 



Avokádo, stejně jako banán

Má vysoký podíl draslíku a fosforu a zaručuje dobrý a klidný spánek a pěkné sny. 



Čokoláda 

Ovšem samozřejmě ta hořká a nejméně se 70 % kakaa. Ta dokáže s podzimní únavou zatočit jako nic jiného. Výrobky s velkým podílem kakaa mají totiž spoustu živin a minerálních látek - například hořčík, zinek nebo draslík. Díky nim dokážeme udržet pozornost a mozek v bdělém stavu. 




Krůtí maso

Má hodně železa, zinku a vitamínu B. To vše zabraňuje infekcím. Je lehce stravitelné a ve srovnání s ostatními druhy masa má daleko vyšší obsah bílkovin a nejnižší podíl tuku. Díky aminokyselině tryptophan snižuje deprese. 




Čaj 

Obsahuje tein, který ve spojení s trávicími šťávami posiluje imunitní systém a snižuje riziko infarktu. 





Kromě vhodně zvolené stravy si nevlídné podzimní dny co nejvíce zpříjemněte. Zajděte si na masáž, přečtěte si dobrou knížku, u které si můžete vychutnat třeba skleničku vína. Navštivte kino, divadlo nebo si vyjděte někam s přáteli. To vše vám určitě zvedne náladu.

Fotogalerie

Jana Smidži

25. 11. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře