Potraviny, s kterými posílíte svůj imunitní systém a zaženete každou nemoc

Zdravý imunitní systém začíná u kvalitního jídelníčku, který je složen z pestré stravy. Právě jeho rozmanitostí zajišťujeme, abychom do těla dostali veškeré potřebné živiny, vitaminy, minerální látky a vlákninu.

POTRAVINY, KTERÉ POSÍLÍ VÁŠ IMUNITNÍ SYSTÉM

K tomu, abyste se udrželi zdraví, nepotřebujete speciální přípravky, drahé superpotraviny nebo pilulky. Níže vybrané suroviny najdete v běžném obchodě, a proto byste je měli zařadit do jídelníčku na denní bázi.

BílkovinyPotraviny, s kterými posílíte svůj imunitní systém a zaženete každou nemoc

Bílkoviny (protein) pomáhají k růstu, regeneraci, tvorbě keratinu a imunitních látek. Nedostatečný příjem bílkovin může způsobit únavu, zhoršení imunity nebo špatné hojení ran.

Bílkoviny můžeme čerpat z živočišných (maso) a rostlinných zdrojů (quinoa, konopné semínko, sója, luštěniny, celozrnné obiloviny).

TIP: Víte, kolik proteinu byste měli denně sníst? Dospělý člověk bez zvýšené námahy by měl sníst zhruba tolik gramů bílkovin jako sám váží.

Probiotika a vlákninaPotraviny, s kterými posílíte svůj imunitní systém a zaženete každou nemoc

Základ našeho imunitního systému je ve střevech. Pokud v trávicí soustavě převládá patologická mikroflóra, v těle vznikají negativní procesy, které narušují funkci imunity.

Pro udržení příznivého prostředí ve střevech je třeba jíst potraviny bohaté na vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou) a probiotika. Vlákninu najdete v celozrnných obilovinách, luštěninách, houbách, zelenině a ovoci. Probiotika zase v mléčných výrobcích nebo kvašené zelenině.

Antioxidanty

Antioxidanty slouží tělu k tomu, aby z těla odváděly přebytečné patologické látky. Řadíme mezi ně vitamin C, vitamin E, beta-karoten, selen a přírodní fotochemikálie (karotenoidy, anthokyany aj).

Výše uvedené látky najdete zejména v paprikách, černém rybízu, borůvkách, květáku, zelené zelenině, oříšcích, rajčatech, dýních, mrkvi, masu, celozrnných obilovinách nebo mořských plodech.

přidejte na:
Šéfredaktor

04. 11. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář