Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Potraviny, které vám berou energii a teplo


Jahody v zimě? Ne! V zimních měsících zakoupený ledový salát nebo případně rajče dovezené až z dalekého Španělka, není tou správnou volbou. Tělo je v tomto období důležité doslova "zahřívat". Dopomoci vám k tomu může správně upravená a hlavně v našem kraji vypěstovaná zelenina.

Zelenina má mnoho významných vlastností 

Lidskému organismu zelenina přináší důležité látky, jako jsou vitamíny, minerály a enzymy. Je také významným zdrojem vlákniny. Uměle vypěstovaná zelenina ve sklenících za pomoci chemických postřiků v těchto měsících tělu spíše uškodí než prospěje. Vitamíny sice obsahuje, ale je jich opravdu pomálu. Rozdíl poznáte hlavně v chuti. Chuť se téměř zcela vytrácí. Takto uměle vypěstované potraviny poznáte již "laickým" okem. Chybí jim totiž typická barva kterou můžete vidět v letních měsících. Věnujte raději pozornost regionálním potravinám, které se pěstují v daném časovém období. Sezónní potraviny jako je hlávkové zelí, květák, brokolice nebo růžičková kapusta, skvěle nahradí dovážené potraviny a dodají tělu tolik potřebné vitamíny a minerály. Existuje nespočet receptů jak upravit tyto potraviny. Můžete se inspirovat na našich stránkách sRecepty.CZ , kde najdete nespočet receptů jak zpracovat regionální zeleninu.

Sezónní zelenina má přednost 

Již zmiňované zelí udělá s vašim tělem doslova zázraky. Je to regionální plodina, která se pěstuje a dozrává u nás. Vyznačuje se velkým podílem vlákniny, vitamínu C, draslíku a dalších zdraví prospěšných látek. Dá se dlouhodobě skladovat, například ve formě kysaného zelí, které navíc velmi kladně působí na váš zažívací trakt.

Lidský organismus je podvědomě zvyklý na potraviny pěstované tradičně v pásmu kde žije. Pro tělo jsou tedy tyto potraviny přirozenější, než ty, které jsou k nám dováženy až z dalekých exotických destinací.


Fotogalerie

hanka

07. 01. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře