Ve své podstatě je tvořen v základu jedlou sodou a kyselinou. Hodně lidem vadí prášek do pečiva, protože obsahuje fosfáty. Lze jej nahradit jiným výrobkem, obsahujícím vinný kámen (vyrábí jej např. Alnatura a dostanete jej koupit v dm drogerii). Nadýchanou buchtu ale docílíte i tak, že vyrobíte tuhý sníh. Práček do pečiva lze nahradit i cukrářským droždím nebo jedlou sodu. Potom byste ale měli ještě do těsta přidat trošku citronové šťávy a místo mléka použijte podmáslí, abyste docílili potřebnou kyselost. Uvolněním oxidu uhličitého vzniknou při pečení v těstě bublinky, které ho nakypří. Jedlou sodou můžete tedy nahradit prášek do pečiva i jen tak, pokud těsto již obsahuje nějaké kyselé ingredience. Každá hospodyňka ale ví, že nejobyčejnější rada pro nahrazení prášku do pečiva jsou 2 lžíce rumu místo jedné lžičky prášku do pečiva.
© 2024, Railsformers s.r.o.
táňa 05. 06. 2015, 13:01
Evík 25. 09. 2012, 09:03