Pravda o džusu. Proč není tak zdravý, jak se může zdát

Stále více lidí pije džus v naději, že podpoří své zdraví, ale zrovna u džusů záleží na mnoha faktorech, zda jsou opravdu zdraví prospěšné nebo nikoli. Dnes jsme si proto pro vás připravili článek, v němž zjistíte, co je potřeba k tomu, aby pití džusu bylo opravdu zdravé. Pomůžeme vám i se správným výběrem, ať už si ho chcete vyrobit sami, nebo si ho koupit v obchodě.

Co jsou džusy a jaké druhy existují?
Džusy jsou nápoje vyrobené z ovoce nebo zeleniny, přičemž většina lidí má tendenci si pod džusem představit nápoj z ovoce. Ovoce se obvykle stlačuje nebo mixuje tak, aby byla extrahována šťáva, která obsahuje vitamíny, minerály, enzymy a další živiny. Džusy mohou být buď čerstvé, nebo balené.
Ovocné džusy – jsou vyrobené z různých druhů ovoce, jako jsou jablka, pomeranče, hrozny, meruňky…
Zeleninové džusy – místo ovoce obsahují zeleninové džusy převážně šťávu z různých druhů zeleniny, jako je mrkev, špenát, okurka, rajče atd.
Smíšené džusy – kombinují ovoce a zeleninu pro získání široké škály živin.
Nektary – jsou to džusy s přidaným cukrem nebo sladidly, často s obsahem šťávy nižším než 100 %.

Džusy jsou oblíbeným způsobem, jak přijímat vitamíny a minerály, ale je také velmi důležité mít na paměti, že některé balené džusy obsahují přidaný cukr a mají velmi malý obsah vlákniny ve srovnání s celým ovocem či zeleninou.

Je pití džusů opravdu zdravé?
Není to tak dávno, co se ovocné šťávy z koncentrátu označovaly jako „zodpovědná volba“. Protože pro mnoho lidí s uspěchaným životem bylo obtížné sníst několik různých kousků ovoce v jeden den, pili pravidelně tento druh džusu. Později se však ukázalo, že takové ovocné šťávy nemohou ani zdaleka nahradit konzumaci ovoce a ve skutečnosti ani nejsou pro naše tělo příliš zdravé, protože obsahují jen malé množství původních vitamínů a minerálů – a to není vše! Je toho mnohem a mnohem víc.

Ovocné cukryPravda o džusu. Proč není tak zdravý, jak se může zdát
Džusy obecně obsahují jen velmi málo vlákniny a hodně ovocných cukrů, a proto vaše hladina cukru v krvi bude značně nevyvážená, zvláště pokud svůj oblíbený džus pijete příliš často.
Pití zejména ovocných džusů může vést k obezitě nebo cukrovce. Čerstvě vymačkaná ovocná šťáva z vlastní kuchyně často obsahuje více živin a někdy i trochu více vlákniny, než je tomu u kupovaných džusů. Tím však nevýhody ovocných džusů nekončí, protože především kyselé ovocné šťávy často škodí vaší zubní sklovině.  Z tohoto důvodu pijte ovocné šťávy s mírou a přednost dejte raději zeleninovým šťávám. Pokud se rozhodnete pro 100% džus, je určitě vhodné ho vždy zředit alespoň vodou.

Je zdravější pít zeleninové džusy?
Zeleninové džusy obvykle obsahují mnohem méně cukru než ovocné šťávy. Kolik z původních vitamínů a minerálů však skutečně skončí ve vaší sklenici, závisí na několika faktorech. Kvalita použitých surovin je důležitá pro nutriční hodnotu. Nejlepší je pracovat s čerstvou bio zeleninou. Určitě tak budete mít větší jistotu, že váš džus bude obsahovat spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů a méně škodlivých pesticidů. 

S čím vám džusy pomohou a kdy se jim naopak vyhnout?
Džusy vám mohou usnadnit konzumaci většího množství ovoce a zeleniny
Džusy jsou skvělým způsobem, jak můžete do svého jídelníčku dostat více vitamínů a minerálů. Ve skutečnosti vám také pomohou zbavit se odpadních látek v těle. Odšťavňováním ovoce a zeleniny získáte všechny živiny, aniž byste je museli jíst celistvé. To znamená, že pokud máte problémy se žvýkáním nebo polykáním jídla (například se zotavujete po operaci), odšťavňování v podobě džusů pro vás může být jednodušší než konzumace pevné stravy. Navíc, protože většina lidí nejí dostatek ovoce a zeleniny každý den – a všichni víme, jak jsou důležité pro dobré zdraví – tak vám džusy mohou poskytnout snadný způsob, jak rychle zvýšit denní příjem živin.

Džusy obsahují velmi malé množství vlákniny, což pro vás nemusí být dobré, pokud se snažíte zhubnout

Vláknina vám pomáhá nastolit pocit sytosti a zároveň pomáhá udržovat trávicí systém v hladkém chodu. Pomáhá také vašemu tělu zpracovávat živiny efektivněji, což může snížit hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem tím, že jim pomáhá kontrolovat hladinu inzulínu.
Pokud pijete džusy z toho důvodu, abyste zhubli, pamatujte, že vláknina je důležitou součástí každé diety – a odšťavňováním přijdete o některé výhody. Místo toho, abyste pili čerstvě vylisované šťávy každý den (nebo dokonce každý týden), zkuste místo toho jíst celé ovoce – to vám dodá více vitamínů a minerálů s menším množstvím cukru.

Džusy vás dostatečně nezasytí
Je to proto, že když pijete džus, veškerá vláknina v zelenině a ovoci se odšťavňováním odstraní, a proto nejsou do vašeho mozku vysílány žádné signály o tom, kolik jídla bylo zkonzumováno a kdy bylo snědeno dost. To může lidi, kteří jsou zvyklí jíst každý den velké množství zeleniny, svést na scestí, kdy začnou konzumovat příliš mnoho ovocných džusů nebo smoothie, protože se po jejich pití necítí sytí!

Některé druhy ovoce mají vyšší hladinu cukru než jiné, takže si raději dvakrát rozmyslete, čemu dáte přednost
Některé džusy obsahují přidané cukry, proto je důležité věnovat pozornost seznamu surovin, z kterých je džus vyrobený. Kupované džusy bývají často dochucovány a některé džusy také obsahují umělá sladidla, jako je stévie nebo sukralóza. Tato sladidla mohou způsobit, že váš nápoj bude sladší, než by jinak byl. Pokud se však těmto přísadám snažíte vyhnout, hledejte čerstvě lisované šťávy bez přidaných ingrediencí a chemikálií, které jsou vhodnější volbou pro hubnutí, ale i pro celkové zdraví.
 

přidejte na:
Šéfredaktor

15. 12. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář