Připravte se na zimu! Zázvor vám zažene nachlazení

Pomáhají nám od nachlazení, podporují trávení a chrání zdraví – přírodní suroviny, které jdou v některých případech vyměnit za léky. Patří mezi ně medvědí česnek, kurkuma, tymián, skořice nebo také zázvor, o kterém se budeme dnes bavit. 

ZÁZVOR JAKO PŘÍRODNÍ VŠELÉKPřipravte se na zimu! Zázvor vám zažene nachlazení

Pokud jste o zázvoru ještě nikdy neslyšeli, jedná se tropickou vytrvalou rostlinu pocházející z jihovýchodní Asie. Právě z toho důvodu se tak často objevuje v asijské kuchyni, kde se přidává do jídla i nápojů. V dnešní době ale není problém zázvor koupit v obyčejném obchodě se zeleninou.

Důvod, proč se zázvor hodí konzumovat právě v období chladu je ten, že má silné protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení, detoxikuje tělo a zahřívá organismus. Skvělý je i v případě nachlazení nebo chřipky, kdy přináší úlevu od ucpaných dýchacích cest a zvyšuje pocení. POZOR! V nadměrném množství může působit potíže lidem s vysokým tlakem, horkokrevností nebo těm, co mají problémy se žaludkem a žlučníkem.

VYUŽITÍ ZÁZVORU V KUCHYNI

Pokud se rozhodnete zázvor zpracovávat v čerstvém stavu, můžete jej použít do polévek nebo omáček. Zázvor ale nepatří pouze do jídla, připravují se z něj zázvorové limonády, tonik, pivo nebo klasický zázvorový čaj.

Další produkty ze zázvoru:

  • Zázvorová marmeláda

  • Zázvorový likér

  • Kandovaný zázvor

  • Zázvorové bonbony 

JAK SI PŘIPRAVIT SPRÁVNÝ ZÁZVOROVÝ ČAJ

Na správný zázvorový čaj budete potřebovat hrnec s vodou (cca 500ml), kousek čerstvého kořene zázvoru (zhruba 5 cm), med a citron. Než se voda začne vařit, oloupejte kůru zázvoru a na struhadle jej nastrouhejte (strouhání je klíčové, jedině tak se z kořene uvolní aroma a síla zázvoru). Poté zázvor zalijte a nechte odstát cca 15 min. Nakonec sceďte přes sítko a dodejte med s citronem podle vlastních preferencí. 

 

přidejte na:
Šéfredaktor

29. 10. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář