Přírodní antioxidanty, které očistí tělo a podpoří imunitu #1

Vlivem moderního životního stylu, nevyváženého stravování a psychické zátěže vznikají v těle procesy, které nazýváme jako oxidační stres. Ten má za následek řadu nepříjemností – poškozuje DNA, zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév nebo podporuje vznik geneticky daných chorob jako cukrovka nebo rakovina.

Známky oxidačního stresu nejsou na první pohled viditelné a budují se postupně, o to víc jsou ale nebezpečné. Z toho důvodu bychom měli v našem jídelníčku pravidelně nacházet potraviny, které se řadí mezi přírodní antioxidanty a tento oxidační stres redukují.Přírodní antioxidanty, které očistí tělo a podpoří imunitu #1

ŠPENÁT

Špenát obsahuje řadu vitaminů, minerálů i antioxidantů. Má obrovské množství železa, které se podílí na řadě důležitých metabolických procesech a je také skvělým zdrojem luteinu a zeaxantinu, které udržují naše oči v dobré kondici a chrání před škodlivým UV zářením. 

FAZOLE

O tom, že by měly být luštěniny zařazeny do našeho jídelníčku už jsme se bavili v některém z našich minulých článků, ale o tom, že jsou zároveň skvělým antioxidantem jsme se ještě nezmínili. Fazole mimo jiné obsahují vysoké množství vlákniny, která je velmi důležitá pro zdravé trávení a udržení funkční mikroflóry.

Podle řady výzkumů jsou fazole jedním z nejlepších zdrojů antioxidačních látek vůbec. Obzvláště pak fazole pinto, obsahují antioxidant kaempferol, který má řadu zdravotních benefitů navíc (pomáhá zmírňovat záněty a potlačuje růst nádorových buněk).

KAPUSTAPřírodní antioxidanty, které očistí tělo a podpoří imunitu #1

Kapusta patří mezi zeleninu, která je pro zimní období jako stvořená. Sama o sobě má vysoké procento vitaminu A, K a C, čímž se z ní stává skvělý antioxidant. Když si navíc vyberete kapustu kadeřavou dopřejete svému tělu neuvěřitelnou vitaminovou bombu. Červené odrůdy jsou navíc bohatým zdrojem vápníku, který se spolu s draslíkem stará o správnou údržbu kostí a řadě metabolických procesech.

přidejte na:
Šéfredaktor

15. 01. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář