Přírodní léčiva, která vám pomohou zvládnout podzim i zimu (II. díl)

Hezkého počasí máme čím dál méně. Za to mnohem více máme kolem nás nachlazených a nemocných lidí, kteří podléhají respiračním nemocem. Než sáhnete po prášcích, vyzkoušejte přírodní léčiva. V mnoha případech vám dokážou pomoci stejně, nebo dokonce lépe.

ŽENŠEN

Ženšen se dá sehnat buď jako samostatný potravinový doplněk, nebo v kombinaci s dalšími imunomodulanty, třeba s mateří kašičkou. Protože se jedná o energetický stimulant, doporučuje se konzumovat ho ráno nebo v poledne, několik minut před jídlem. Není vhodný pro pacienty se srdečními potížemi, těhotné a kojící ženy a děti. Nemá se užívat spolu sPřírodní léčiva, která vám pomohou zvládnout podzim i zimu (II. díl) jinými rostlinami, které jsou známé svým stimulačním účinkem (včetně čaje a kávy), potravinovými doplňky s obsahem kolových ořechů, guaranou a dalšími bylinnými produkty, aby se předešlo nespavosti, podrážděnosti nebo bušení srdce.

Není vhodný, pokud užíváte léky na ředění krve a neuroleptika, protože může snížit jejich účinek. Léčíte-li se s cukrovkou, nemá se kombinovat s užívanými medikamenty, protože může zvýšit riziko hypoglykemie. Stejně tak, užíváte-li léky na srdeční potíže. Při užívání ženšenu je potřeba striktně dodržovat doporučené dávkování. Jeho nadměrná konzumace může způsobit bušení srdce, vysoký krevní tlak, ranní průjem, nespavost nebo gynekomastii.

HŘEJIVÝ ZÁZVOR

Působí protizánětlivě, antiemeticky (proti zvracení) a podporuje dobré funkce trávicího systému. Obsahuje silici, škrob, vitaminy skupiny B a vitamin C a prospěšné minerální látky mangan, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo. Všechny tyto prvky napomáhají zlepšit odolnost lidského těla vůči vnějším vlivům. Zázvor můžete konzumovat i v kapslích, prášku či jako čaj.

Přírodní léčiva, která vám pomohou zvládnout podzim i zimu (II. díl) Působí jako skvělý prohřívací prostředek a podporuje dobré funkce krevního oběhu. Lze jej využít při nevolnosti, různých infekcích, při bolestech svalů a únavě. Jeho antioxidační a antibakteriální schopnosti jej předurčují k tomu, aby byl jednou z účinných zbraní při sezónních onemocněních. Využijete ho i při migrénách a jako podporu dobrého trávení, neboť snižuje projevy plynatosti.

Je silným imunostimulantem. Zázvor se nedoporučuje konzumovat před operací kvůli jeho antikoagulačním schopnostem (ředí krev), proto by se mu měli vyhýbat také lidé, kteří jsou medikováni antikoagulanty nebo mají potíže se žlučovými kameny. Není výslovně kontraindikován pro těhotné ženy, ale doporučuje se, aby jej nekonzumovaly příliš dlouho. Diabetici by se o jeho používání měli poradit s odborníkem kvůli možné interakci s užívanými léčivy pro jeho hypoglykemický efekt (snižuje krevní cukr).

Přečtěte si také náš článek Přírodní léčiva, která vám pomohou zvládnout podzim i zimu (I. díl)

přidejte na:
BB

13. 11. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář