Přišel čas na sběr šípku. První pomoc při chřipce

Říjen je skutečně nádherný měsíc. Na zahrádkách i v přírodě dozrávají poslední plody a některé z nich mají téměř zázračné účinky. Například takový šípek, na který nedaly dopustit už naše babičky.
Růže šípková, někdy nazývaná zkráceně šípek, je planě rostoucí keř z čeledi růžovitých. Plody růže šípkové jistě dobře znáte. Jedná se totiž o ony krásné červené šípky, které už před mnoha staletími našly své uplatnění v domácí léčbě. Růže šípková roste převážně na úhorních stanovištích, mezích a okrajích lesů a na slunných stráních.
Pomáhají při kašli i zánětechPřišel čas na sběr šípku. První pomoc při chřipce
Šípky jsou močopudné, a proto se používají především k léčbě zánětu močového traktu a ledvin a ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu. Rovněž působí příznivě na žaludek a zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitaminu C. To z nich dělá spolehlivého pomocníka při léčbě nemocí z nachlazení, jako je kašel a horečka. Šípky se již od pradávna užívaly především při nastydnutí a zánětech dýchacích cest. Ženy se k nim obracely i při silné menstruaci a léčily se jimi hemoroidy.
První pomoc při chřipce
Šípek se nejčastěji užívá ve formě čaje, jehož přípravě byste však měli věnovat zvláštní pozornost. Šípky nejprve přeberte, omyjte a osušte. Čerstvě natrhané šípky rozpulte nebo nadrťte. Zalijte je studenou vodou a nechte 12 hodin louhovat. Doporučená dávka je 20 šípků na 1/4 l vody. Před konzumací nálev zahřejte na teplotu asi 70 stupňů, odstavte a nechte ještě 10 minut louhovat. Čaj z čerstvých šípků, stejně jako ten ze sušených, nesmíte nechat přejít varem.
Hotový čaj přeceďte přes husté síto nebo papírový filtr. Čaj z čerstvých šípků pijte samotný nebo ochucený medem, teplý i studený. Šípkový čaj byste měli pít při krvácení dásní, paradontóze, a pokud chcete posílit imunitu a normalizovat srážlivost krve.
Skladujte v plátěném sáčku
Dostatečně usušené šípky skladujte nejlépe v uzavíratelné vzduchotěsné sklenici nebo v plátěném pytli zavěšeném ve větrané místnosti. Oproti tomu igelitový sáček je nevhodný. Plody by se v něm mohly zapařit a následně plesnivět.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 10. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář