Již třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval ve vybraných předních českých restauracích 18. března a potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se opět tradičně postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.
V rámci festivalu budou přihlášené restaurace zákazníkům servírovat speciální tříchodové menu špičkových šéfkuchařů, kde budou hrát hlavní roli pokrmy evokující svěžest a atmosféru nadcházejících jarních dní, za 290 Kč.
„Každá restaurace si zvolí své vlastní menu, vybrané speciality by však neměly být součástí běžné nabídky. Důraz je kladen na rozmanitost chutí a výběr čerstvých sezónních surovin,“ popisuje Pavel Suchánek z Alakarte.cz, která Festival chutí organizuje.
Čerstvé kopřivy, mladý špenát a bylinky jsou také součástí menu GreenYacht Hotel & Restaurant, jedné ze zúčastněných restaurací: „Mám rád čerstvou a lehkou kuchyni, proto u nás v rámci festivalu Vůně jara a během velikonočních svátků najdete například krém z čerstvého špenátu a mladých kopřiv s parmazánovými krutony,“ říká Jan Bušina, šéfkuchař restaurace, a doplňuje: „Jako hlavní chod budete moci ochutnat kukuřičné kuřátko pečené s jarní nádivkou, čerstvými bylinkami, glazovanou karotkou a bramborami Grenaille a jako dezert budeme servírovat tradičního velikonočního beránka s čokoládovým a vanilkovým krémem podávaného s marinovaným ovocem.“
Také ostatní zúčastněné restaurace se opíraly při přípravě svých pokrmů o tradiční velikonoční recepty a o recepty z typicky jarních surovin. Například jarní nádivku s kopřivami podávanou s dipem z červené řepy nabídne jako předkrm restaurace Ambroisie. Jako hlavní chod je v menu krůtí prsíčko pečené s glazurou z javorového sirupu a drceného pepře servírované s jarním bramborovým salátem a jako dezert domácí jablečný koláč s cukrovou krustou a vanilkovou zmrzlinou. Secret of raw podává zeleninovou polévku s mrkvovými křupinkami, Raw tacos s variací čerstvých klíčků a svěží hruškový dort. Na své si přijdou i milovníci exotické kuchyně. Sushi Point servíruje japonskou polévku Misoshiru s řasami wakame, jarní cibulkou a tofu jako hlavní chod California roll plněné avokádem, lososem, okurkou a japonskou majonézou, obalené ve třech druzích kaviáru a v bílém sezamu. Jako sladká tečka jsou v nabídce rýžové košíčky plněné mangem zabalené v bambusovém listu.
Jak se zúčastnit? Jděte na stránky akce www.vunejara.cz Vyhlédněte si restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku. Ohodnotit restauraci i její jídlo můžete následně na www.alakarte.cz.
Seznam zúčastněných restaurací:
Ambroisie (Praha)
Bibita Nuova (Praha)
Costa Praga (Praha)
Felicita (Brandýs nad Labem)
Grand Restaurant St. Tropéz (Praha)
GreenYacht Hotel & Restaurant (Praha)
Chateau St. Havel (Praha)
Mon Rouge Pif (Praha)
Restaurant Galerie (Praha)
Restaurace Rybárna (Pardubice)
Secret of Raw (Praha)
Sushi Point Dejvice (Praha)
Tobiko (Praha)