Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Přivítejte jaro gastronomickým zážitkem

Již třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval ve vybraných předních českých restauracích 18. března a potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se opět tradičně postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.

Přivítejte jaro gastronomickým zážitkem
V rámci festivalu budou přihlášené restaurace zákazníkům servírovat speciální tříchodové menu špičkových šéfkuchařů, kde budou hrát hlavní roli pokrmy evokující svěžest a atmosféru nadcházejících jarních dní, za 290 Kč. 

„Každá restaurace si zvolí své vlastní menu, vybrané speciality by však neměly být součástí běžné nabídky. Důraz je kladen na rozmanitost chutí a výběr čerstvých sezónních surovin,“ popisuje Pavel Suchánek z Alakarte.cz, která Festival chutí organizuje.

Čerstvé kopřivy, mladý špenát a bylinky jsou také součástí menu GreenYacht Hotel & Restaurant, jedné ze zúčastněných restaurací: „Mám rád čerstvou a lehkou kuchyni, proto u nás v rámci festivalu Vůně jara a během velikonočních svátků najdete například krém z čerstvého špenátu a mladých kopřiv s parmazánovými krutony,“ říká Jan Bušina, šéfkuchař restaurace, a doplňuje: „Jako hlavní chod budete moci ochutnat kukuřičné kuřátko pečené s jarní nádivkou, čerstvými bylinkami, glazovanou karotkou a bramborami Grenaille a jako dezert budeme servírovat tradičního velikonočního beránka s čokoládovým a vanilkovým krémem podávaného s marinovaným ovocem.“

Přivítejte jaro gastronomickým zážitkem
Také ostatní zúčastněné restaurace se opíraly při přípravě svých pokrmů o tradiční velikonoční recepty a o recepty z typicky jarních surovin. Například jarní nádivku s kopřivami podávanou s dipem z červené řepy nabídne jako předkrm restaurace Ambroisie. Jako hlavní chod je v menu krůtí prsíčko pečené s glazurou z javorového sirupu a drceného pepře servírované s jarním bramborovým salátem a jako dezert domácí jablečný koláč s cukrovou krustou a vanilkovou zmrzlinou. Secret of raw podává zeleninovou polévku s mrkvovými křupinkami, Raw tacos s variací čerstvých klíčků a svěží hruškový dort. Na své si přijdou i milovníci exotické kuchyně. Sushi Point servíruje japonskou polévku Misoshiru s řasami wakame, jarní cibulkou a tofu jako hlavní chod California roll plněné avokádem, lososem, okurkou a japonskou majonézou, obalené ve třech druzích kaviáru a v bílém sezamu. Jako sladká tečka jsou v nabídce rýžové košíčky plněné mangem zabalené v bambusovém listu.

Přivítejte jaro gastronomickým zážitkem
Jak se zúčastnit? Jděte na stránky akce www.vunejara.cz Vyhlédněte si restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku. Ohodnotit restauraci i její jídlo můžete následně na www.alakarte.cz.

Seznam zúčastněných restaurací:
Ambroisie (Praha)
Bibita Nuova (Praha)
Costa Praga (Praha)
Felicita (Brandýs nad Labem)
Grand Restaurant St. Tropéz (Praha)
GreenYacht Hotel & Restaurant (Praha)
Chateau St. Havel (Praha)
Mon Rouge Pif (Praha)
Restaurant Galerie (Praha)
Restaurace Rybárna (Pardubice)
Secret of Raw (Praha)
Sushi Point Dejvice (Praha)
Tobiko (Praha)

Fotogalerie

Barbora Šumná

21. 03. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře