Proč do stravy zařadit kolagen a jaký vybrat?

O kolagenu jako doplňku stravy slyšíme snad ze všech stran. Ať už se zajímáme o aktivní životní styl, zdraví kloubů, dlouhověkost, potlačení známek stárnutí, kvalitu vlasů a nehtů, nebo například biohacking. Ve všech těchto oblastech na kolagen narazíme. Pravda je, že s věkem naše tělo pomalu ztrácí schopnost přirozené tvorby kolagenu. Tato našemu tělu vlastní látka má ale mnohem širší záběr než potlačení tvorby vrásek. Proč je tedy tak prospěšné zařadit kolagen jako doplněk stravy? 
Co je kolagen? 
Kolagen je základní ve vodě nerozpustná bílkovina, která tvoří kůži, vlasy, nehty, kosti, šlachy a chrupavky. Dalo by se říct, že funguje jako jakási pružná výplň nebo lepidlo, které drží tkáně pohromadě. Tvoří více než 30 % všech proteinů obsažených v těle, zatímco v kůži se jeho zastoupení může vyšplhat až k 70 %. Kolagen obsahuje široké spektrum aminokyselin, a to především glycin, prolin a hydroxyprolin. 
Proč je kolagen tak prospěšný? Proč do stravy zařadit kolagen a jaký vybrat?
Užívání kolagenu s sebou nese hned několik výhod. Především podporuje správnou funkci pohybového aparátu, příznivě působí na klouby a kosti. Jeho záběr je ale mnohem širší. Podporuje zdraví a pružnost naší pleti, zpomaluje stárnutí a pomáhá regenerovat tkáně. Zmírňuje projevy celulitidy. Posiluje vlasy a nehty. Příznivě prohlubuje spánek a podporuje funkci mozku. A právě proto je vyhledáván biohackery, kteří si zakládají na správné výživě a snaží se podpořit tělo i duši tak, aby dokázali na maximum využívat přednosti svého organismu a dožili se co nejvyššího aktivního věku
Jaký kolagen vybrat? 
Kolagen je bílkovina živočišného původu. Můžeme vybírat ze tří základních druhů – hovězího, vepřového nebo rybího. Každý z těchto druhů kolagenu má své benefity a měli bychom ho vybírat podle problematiky, kterou jím potřebujeme řešit. Hovězí a vepřový kolagen je obsažen v přípravcích kloubní výživy. Sáhnout byste po nich měli tehdy, pokud řešíte problémy s pohybovým aparátem. Rybí kolagen je naopak vhodnější, pokud řešíte problémy s pletí. Právě rybí kolagen je známý pro svou nízkou molekulární hmotnost, díky čemuž je složen z kratších řetězců aminokyselin. Proto se lépe vstřebává a je pro tělo užitečnější. Při výběru kolagenu preferuje hydrolyzovaný kolagen. Právě procesem hydrolýzy rozbijí molekuly vody chemické vazby. Kolagen se tak rozkládá na malé proteinové řetězce, které jsou lehce vstřebatelné pro náš organismus
Jak kolagen zařadit do jídelníčku? 
Na trhu se setkáte s desítkami druhů kolagenu. Je dobré si předem ujasnit, co přesně od tohoto doplňku stravy očekáváte. Podle toho zvolte buď hovězí, vepřový, nebo rybí (mořský) kolagen. Pokud vám chutnají sladké nápoje, sáhněte po ochuceném prášku s ovocnou příchutí. Můžete si tak kolagen vychutnávat jako lahodný nápoj během dne. Ne všichni ale mají rádi sladké nápoje. Proto si můžete vybrat i kolagen zcela bez příchutě a aromatu. Takový kolagen můžete rozpustit nejen ve vodě, ale připravit si i lahodnou kolagenovou kávu, přidat ho do polévky nebo omáčky. Vaše každodenní jídlo získá novou výživovou hodnotu, uděláte něco dobrého nejen pro svůj žaludek, ale i pro celkové zdraví.

přidejte na:
Šéfredaktor

04. 01. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář