Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Proč jíst červenou čočku?

Červenou čočku bychom měli zařadit do svého jídelníčku díky jejímu vysokému obsahu minerálů, vitamínů a hlavně bílkovin. Obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky schopnosti rovnoměrného uvolňování glukózy do krve je vhodná pro diabetiky. Vysoký obsah železa a bílkovin ocení zejména vegetariáni. 

Čím je prospěšná?

Červená čočka velmi rychle zasytí, proto je dobrým doplňkem nejen dietní stravy. Vysoký podíl vlákniny zároveň působí proti zácpě. Tato luštěnina je dokonce vhodná i pro kojící matky a děti, neboť oproti ostatním luštěninám je zbavená slupky a tím pádem nenadýmá. 

Šálek červené čočky nám poskytne 37 % doporučené denní dávky (DDD) železa a 49 % DDD manganu, který zásadně ovlivňuje růst, reprodukci, hojení ran a mozkovou funkci. Dále harmonizuje metabolismus cukrů, inzulinu a také cholesterolu. 


Čočka na talíři
Zrnka červené čočky se před přípravou nemusí vůbec namáčet, přesto se velmi rychle uvaří. Obvykle se vaří asi 10 minut. Tato luštěnina má rozmanité použití, je často využívaná zejména v asijské nebo indické kuchyni. Můžete ji připravit jako přílohu k masu, je vhodná do pomazánek i do polévky. Vyzkoušet můžete také salát z červené čočky. Není nutné ji využívat jen jako přílohu k masu, lze ji také přidat i k rýži, pohance či bulguru.

Fotogalerie

Šéfredaktor

07. 03. 2018


Přidat komentář

Facebook komentáře