Papriky nepatří k nijak zvlášť opěvovaným potravinám, a tak velmi často nepatří ani k běžné výbavě naší lednice. To je ale ve výsledku velká škoda. Papriky totiž obsahují vysoké procento vitaminu C a některé druhy dokážou pomoci i v boji proti kardiovaskulárním nemocem.
Vitaminy nabitá zelenina
Papriky jsou nejen zeleninou, ale také kořením a lékem. Původně byly pěstovány pouze na výrobu koření. V 19. století vědci zjistili, že i samotné lusky se dají jíst a jsou velmi chutné. Papriky obsahují vysoký podíl vitaminu C, betakaroten, vitaminy B, E a rutin. Pomáhají tak posilovat naši imunitu, zlepšují trávení a prospívají našim cévám a srdci.
Tajemství jménem kapsaicin
Kapsaicin obsahují pálivé, ale i sladké papriky – dodává jim říz a šťavnatost. Jeho nejzajímavější schopností je posilování našeho metabolismu a zabraňování usazování tuků.
Papriky jsou tedy skvělým pomocníkem při hubnutí. Kapsaicin nám však může pomoci i v boji proti srdečním chorobám. Britská studie ukázala, že pokud si budeme denně dávat do jídla chilli papričku, může nás to ochránit před vysokým cholesterolem.
Pozor při nákupu
Ačkoliv je paprika skvělým zdrojem vitaminů, a dokonce i minerálů, je také velmi náchylná na různé plísně a hniloby. Proto je velmi důležité vybírat čerstvou zeleninou. Pokud nemáte vlastní zahrádku, nakoupíte nejlépe na farmářském trhu. Vždy dbejte na to, aby měl plod stopku. Jakmile je stopka utržená, zelenina velmi rychle propadá zkáze.
Máte-li doma problém s tím, že se vám zelenina často kazí, nikdy nevykrajujte a nekonzumujte zbylá místa, i přesto, že jsou zdánlivě bez vad. Konzumace takto napadených kusů je velmi nebezpečná a může vést k nepříjemným zdravotním problémům.